Požar u kanjonu Tare pod kontrolom

Požar u kanjonu Tare je pod kontrolom i trenutno nema opasnosti za rezervat Crna poda, kažu u mojkovačkoj Službi zaštite, prenose "Vijesti".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.07.2012.

09:40

Default images

Pomoć u gašenju požara Crnoj Gori ponudio je MUP Srbije.

U međuvremenu, vatra se smirila u liticama, a požar u blizini i sa donje strane regionalnog puta Mojkovac - Đuđevića Tara, mojkovački vatrogasci i radnici NP "Durmitor“ drže pod kontolom.

"Vatrogasci će i dalje dežurati ispod regionalnog puta i pokušati da kontrolišu požar u meri u kojoj je to moguće", rekao je predsednik opštine Dejan Medojević.

Prema njegovim rečima, vatra je daleko od domaćinstava u Gornjoj i Donjoj Dobrilovini, pa ona nisu ugrožena.

"Za sada držimo sitauciju pod kontrolom, zahvaljujući radnicima Službe zaštite i NP Durmitor i avionima MUP-a. No ako procenimo da se vatra previše približila Crnim podima, tražićemo i pomoć sa strane. Ukoliko bi požar zahvatio taj rezervat , slobodno možemo reći da vatru ne bismo mogli ugasiti sve do snega. Regionalni put je do daljeg zatvoren, meštani sela Donja i Gornja Dobrilovina su odsečeni od Mojkovaca, ali imaju stalnu vezu prema Žabljaku i Pljevljima", rekao je Medojević.

On je kazao da se za sada tačno ne zna koliku je površinu zahvatio požar, ali da je izgoreo veliki broj stabala crnog bora i molike.

Komandir Službe zaštite Dragan Marković je potvrio da je situacija danas mnogo bolja, u odnosu na sinoć. On je kazao, da, ipak, postoji mogućnost da, slično kao i predhodnog dana, u poslepodnevnim satima vetar razbukti vatru, čime bi se situacija pogoršala.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ponudio je pomoć Crnoj Gori u gašenju sumškog požara u okolini Mojkovca.

Sektor za vanredne situacije stavio je na raspolaganje kapacitete svojih vatrogasno-spasilačkih jedinica sa pratećom opremom i tehnikom imajući u vidu da požar preti da ugrozi i borovu šumu u prirodnom rezervatu Crnih poda.

Požaru mestu Sokolovina u petak je izazvao, najverovatnije, udar groma, a vatra se brzo širila borovom šumom. Sinoć u kasnim večernjim satima, sitaucija je, zbog vetra bila naročito alarmantna, jer se vatra primakla na svega par stotina metara Crnim Podima. Požar se juče proširio i prema selu Gornja Dobrilovina, ali je zaustavljen, zahvaljujući, prirodnoj brani, odosno Dobrilovačkom potoku.

Gašenje vatre izuzetno je otežano zbog nepristupačnog terena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: