Kina blokirala sajtove Blumberga

Vlasti u Kini blokirale su pristup sajtovima bloomberg.com i njegovom ogranku businessweek.com, zbog teksta o bogatstvu porodice potpredsednika Ksija Đinpinga.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

19:20

Default images

Taj tekst objavljen je samo nekoliko časova pre nego što je blokiran pristup portalima, prenosi BBC.

U tekstu piše da je rodbina Đinpinga proširila biznis na eksploataciju ruda, nekretnine, mobilnu telefoniju i investirala u krupne kineske kompanije. Sam Đinping u tekstu, međutim, nije optužen za malverzacije.

Autori teksta su utvrdili da ništa od imovine Đinpingovih rođaka nije direktno povezano s njim, niti da je on iskoristio svoj položaj da bi uticao na širenje porodičnog biznisa. U poslovanju njegove porodice nisu otkrivene nikakve neregularnosti.

Autori su, međutim, ukazali da se često pravi vlasnik skriva iza više holding kompanija. Takođe se navodi da porodica poseduje kuću u Hongkongu, vrednosti veće od 31 miliona dolara, i druge nekretnine vrednosti od oko 24 miliona.

Kina je i ranije blokirala vesti i članke koje je ocenila kao "osetljive za kinesku javnost".

Pre samo dva dana, iz još neutvrdjenih razloga, bokirani su sajtovi "Njujork tajmsa", gotovo odmah pošto je taj medij lansirao verziju na kineskom jeziku.

Očekuje se da će Ksi Đinping postati sledeći predsednk Republike Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: