Posle 40 godina ispravljen "Vene"

Čuvene "Veneove zbirke", priručnik iz matematike koji se u našim srednjim školama koristi od 1970. godine, očišćene su od grešaka na inicijativu izdavača.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

07:55

Default images

Đaci sada uče iz ispravnih udžbenika, izjavila je portparolka Zavoda za izdavanje udžbenike Jelena Ivanović.

Izdavač, Zavod za udžbenike, štampao je u septembru prošle godine novo izdanje zbirki, rekla je Ivanovićeva Tanjugu i navela da je na tom veoma složenom poslu ispravke štamparskih i materijalnih grešaka angažovan profesor Dobrilo Tošić.

Profesor Tošić detaljno je pregledao, proverio zadatke i rezultate i iz njih otklonio sve štamparske i stvarne greške, i kako je u saopštenju Zavoda ocenio sam profesor, "Veneove zbirke" su posle svih provera i korekcija sada apsolutno u svemu u redu.

"Zavodu treba čestitati na ovoj inicijativi, kao i svemu drugom koje preduzima u cilju provere naučne tačnosti izdanja iz ranijeg perioda", naveo je u Tošić, profesor ETF-a u penziji.

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je da su nastavnici mogli da primete greške, a da od njihove posvećenosti poslu zavisi da li su ukazivali učenicima na propuste.

On ipak smatra da su krivci za ovakav propust izdavač, recenzenti, autor, ali i Ministarstvo prosvete koje je, kako kaže, odobrilo knjige za upotrebu, iako imaju mnogo grešaka.

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković, a iz Zavoda podsećaju na osnovni princip svake nauke i istraživanja - stalno preispitivanje i dolazak do novih rezultata.

Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne", a da za sve to vreme, kako se tvrdi, gotovo nijedan nastavnik nije primetio ovaj veliki propust.

Autor zbirki je jedan od najpoznatijih matematičara u Srbiji Vene T. Bogoslavov, profesor u penziji, koji je najveći deo svog radnog veka proveo u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Godine 2008. obeleženo je jubilarno, 40. izdanje zbirki. Bogoslavov je autor 11 knjiga, koje su imale 57 izdanja i tiraž od 1,9 miliona primeraka.

Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: