Trećina dece "rasisti" prema Romima

U Srbiji 37 odsto dece pokazuje izrazito rasističke stavove prema Romima, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora iz 2011.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

14:43

Default images

Koordinator Lige za dekadu Roma Osman Balić je na seminaru posvećenom izveštavanju o romskoj populaciji kazao da taj podatak predstavlja ozbiljan društveni problem, ukazujući da su deca takav stav ponela najverovatnije iz kuće i škole, kao i da veliki uticaj imaju mediji.

Komentarišući ulogu medija u formiranju stava građana prema Romima, Balić je ukazao na jučerašnje i današnje pisanje jednog uglednog beogradskog dnevnog lista u čijim člancima se Romi pominju u negativnoj konotaciji, što ukazuje na zlu nameru.

"O Romima se piše kao da su remetilački faktor u Srbiji", kazao je Balić i dodao da novinari o toj populaciji pišu bez dovoljno znanja i direktnog kontakta sa akterima koji se pominju u tekstovima.

On je takođe ukazao na moguće teme o kojima novinari treba da pišu, među kojima su - zašto je za tri godine sredstva za samozapošljavanje dobilo 185 Roma, zašto se napadači na Rome ne kažnjavaju zatvorskom kaznom, zašto je samo 0,001 odsto Roma zaposleno u državnoj upravi, koliko Roma prima socijalnu pomoć ...

Balić je apelovao na novinare da, koliko je god moguće, ne pišu o negativnim stereotipima o Romima sve dok se ne informišu o njihovoj kulturi.

Na skupu je takođe ukazano na podatke UNDP-a iz 2005. godine prema kojima je procenat zaposlenosti kod romske populacije samo 17 odsto na 60 odsto neromske, kao i da tek svaki stoti Rom upiše fakultet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: