SVM: Pomilujte napadače iz Temerina

Savez vojvođanskih Mađara traži da se prema Mađarima koji su pretukli mladića 2004. u Temerinu postupa kao i prema ubicama Brisa Tatona i da budu pomilovani.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

10:51

Default images

Podstaknuti time što je kazna ubicama Brisa Tatona prepolovljena, u Savezu vojvođanskih Mađara su zatražili da se takozvana "temerinska grupa", osuđena za brutalno maltretiranje jednog sugrađanina, pomiluje.U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da je presuda Tatonu otvorila Pandorinu kutiju i strahuju da će sličnih inicijativa biti još.

Umesto sa 240, ubice Brisa Tatona kažnjene su sa 115 godina zatvora. Savez vojvođanskih Mađara zatražio je da se kazna smanji i "temerinskoj grupi", osuđenoj nakon što su ta petorica mladića napala i zlostavljala Temerinca Zorana Petrovića.

"Imali smo u vidu brutalnost, kao i to da su izvrsioci tog teškog dela od 2004. godine u pritvoru, ali i izrečene presude u sličnim slučajevima i smatramo da je kazna za počinioce previsoka u ovom slučaju, ali ne sporimo ni brutalnost ni ozbiljnost krivičnog dela", rekao je za B92 Balint Pastor, član Predsedništva SVM.

Petorica mladića napala su Zorana Petrovića nakon manjeg sukoba u kafani. Napad je i na sudu okarakterisan kao zverski, jer su Petrovića tukli, mokrili po njemu, palili mu stidne dlake i gurali mu veliki štap u anus.

Napadnuti mladić pronađen je dva dana kasnije u besvesnom stanju. Preminuo je 2009, a o uzrocima smrti se spekulisalo na razne račine.

Ištvan Mariaš je osuđen na 15, Žolt Ileš na 13, Arpad Horvat na 10, a Zoltan Sakal i Jožef Urač na po 11 godina i šest meseci zatvora. Ukupno su osuđeni na 61 godinu zatvora.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da je to što je prepolovljena kazna ubicama Brisa Tatona otvorilo Pandorinu kutiju i da je inicijatova SVM politički marketing.

"Verovatno jeste politički marketing i možemo govoriti o tom da je presuda za ubistvo Brisa Tatona odnosno smanjenje kazne otvorila mogućnost da se pitanje nasilja u Srbiji na pogrešan način problematizuje i da se izgubi ona svrha kažnjavanja, a to je da se ovakva krivična dela više ne vide", rekao je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

On kaže da je umanjenjem kazne za ubistvo Tatona država poslala poruku da se nasilje može tolerisati.

U Predsedništvu Srbije nisu želeli da komentarišu eventualno pomilovanje "temerinske grupe", koje traži SVM, jer se ono nije našla pred predsednikom.

Međutim, o takvoj molbi svakako će prvo morati da se izjasni nadležni sud, potom Ministarstvo pravde, pa tek onda predsednikova komisija za pomilovanje.

Inače, SVM kao politička stranka po zakonu nema pravo da traži pomilovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: