CG: Kralj SHS ne zaslužuje spomenik

Kralj Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Karađorđević ne može da ima spomenik na Cetinju jer to ne zaslužuje, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

19:35

Default images

Podizanje spomenika Aleksandru Karađorđeviću na Cetinju zatražio je Srpski nacionalni savet jer je, kako je ranije saopšteno, kralj u tom gradu pre Drugog svetskog rata imao spomenik.

Aleksandar Karađorđević je došao na presto Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca "učestvujući u slomu dinastije Petrović" u Crnoj Gori i likvidacijom nezavisnosti kraljevine Crne Gore, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića.

Kralj Aleksandar Karađorđević bio je unuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića i rođen je na Cetinju u vreme kada je njegov otac Petar Karađorđević bio u egzilu. Njegova majka bila je najstarija ćerka kralja Nikole, Zorka.

Aleksandar Karađorđević, međutim, nije dozvolio da se, posle odlaska u egzil 1916. godine, u Crnu Goru vrati njegov deda, kralj Nikola Petrović. Nije dozvolio ni da bude sahranjen u Crnoj Gori, pošto je umro u Francuskoj.

Kosti kralja Nikole i njegove supruge, kraljice Milene, prenesene su u Crnu Goru 1989. godine i sahranjene u Dvorskoj crkvi na Cetinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: