Primirje u Egiptu, izbori po planu

Policija i demonstranti u Egiptu sklopili su primirje posle petodnevnih sukoba u kojima je poginulo 40 ljudi. Izbori će biti sledeće sedmice, saopštila vojska.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

09:17

Default images

Istovremeno, egipatska vojska je jutros uputila "izvinjenje" zbog ubijenih demonstranata.

U saopštenju Vrhovnog saveta oružanih snaga, objavljenom na Fejsbuku, izražava se "duboko žaljenje i iskreno izvinjenje zbog smrti mladih lojalnih Egiptu tokom nedavnih događaja na trgu Tahrir".

Primirje je stupilo na snagu rano jutros, a do sada nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Egipatski vojni režim, koji upravlja zemljom od svrgavanja sa vlasti Hosnija Mubaraka, pozvao je sve građane da se usredsrede na parlamentarne izbore koji počinju sledeće sedmice.

Vojska je saopštila da će izbori biti održani kako je i planirano, uprkos protestima građana na ulicama Kaira. Vojni vrh je odbacio zahteve demonstranata da vojska odmah preda vlast, navodeći da bi to značilo "izdaju" poverenja naroda.

"Da vam kažem ovako: neće biti odlaganja izbora. Izbori će biti održani na vreme i sve tri faze biće održane po utvrđeno redosledu", rekao je general Mamduh Šahin.

Ta poruka jednog od generala iz vladajućeg vojnog režima tumači se kao jasan signal vojnog saveta, koji predvodi feldmaršal Husein Tantavi, da nema nameru da čini ustupke i pored protesta hiljada ljudi na Trgu Tahrir u Kairu.

U sukobima koji su počeli u subotu u Kairu i više drugih egipatskih gradova poginulo je najmanje 40 ljudi, a većina na trgu Tahrir u centru glavnog grada.

Nevladine organizacije i lekari optužuju vojsku da je demonstrante gađala gumenim mecima direktno u oči. Kao uzrok smrti nekih od učesnika protesta navodi se i gušenje od prekomerna doze suzavca. Neki od demonstranata su poginuli i od vatrenog oružja.

Ovi protesti su najteža kriza od kako je vojska preuzela rukovođenje zemljom od 11. februara i zbacivanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

U Egiptu se 28. novembra održavaju poslanički izbori, prvi od zbacivanja Mubaraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: