Ukrajina i Istočno partnerstvo

Ukrajina i EU o slobodnoj trgovini. Prepreka - suđenje nekadašnjoj premijerki Juliji Timošenko. Istočno partnerstvo - mesto susreta za opoziciju i NVO.

Izvor: Beta, Rzeczpospolita

Petak, 30.09.2011.

12:25

Default images

Predstavljanjem poljskog kompromisnog predloga za Belorusiju i usvajanjem deklaracije koja istočnim susedima Evropske unije (EU) daje evropsku perspektivu i nadu za viznu liberalizaciju, u Varšavi se završava samit Istočnog partnerstva.

U četvrtak se, prvog dana samita, okupio vrh EU, među čijim predstavnicima je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel. Zemlje uključene u projekat Istočnog partnerstva, izuzev Belorusije, predstavljaju šefovi država.

Na samit, kao i na najambiciozniji cilj Poljske da kao predsedavajuća EU izdejstvuje čvrsto obećanje da će do kraja godine biti potpisan sporazum o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom, senku je bacilo suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko za navodne mahinacije i korupciju dok je bila na vlasti.

Slobodna trgovina vs. „slučaj Timošenko”

Julija Timošenko: Suðenje njoj otežava poziciju Ukrajine (Foto: Beta - 29.09.2011.)
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je posle susreta s poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim i premijerom Donaldom Tuskom, rekao da će Ukrajina činiti sve da u sporazumu o slobodnoj trgovini bude i perspektiva članstva Ukrajine u EU.

Prema nezvaničnim izvorima na koje se pozivaju poljski mediji, predsednik Komorovski i premijer Tusk ubeđivali su predsednika Janukoviča da za Juliju Timošenko nađe takvo rešenje da bivša premijerka bude puštena iz zatvora. Zapadne članice gledaju na suđenje Juliji Timošenko kao na politički proces i sve su jači zahtevi u EU da se pregovori sa Ukrajinom zamrznu.

„Sud ima i druga sredstva osim lišavanja slobode. Mislim da treba da uzme u obzir brojne glasove da se to izmeni. Kada je reč o udaljavanju evropske perspektive za Ukrajinu u vezi sa tim procesom, uzimamo to u obzir”, rekao je predsednik Janukovič za poljski dnevnik "Žečpospolita" (Rzeczpospolita).

Iako je sama Julija Timošenko, posredstvom šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog, apelovala na članice EU da proces protiv nje ne posluži kao povod za zamrzavanje pregovora, ukrajinska opozicija je u Varšavi tražila čak da se na ukrajinske zvaničnike, dok ne oslobode premijerku, primene sankcije - da im se zamrznu računi u evropskim bankama i zabrani ulazak na teritoriju EU.

Građanski forum

Kijev: Podrška Juliji Timošenko (Foto: Beta - 29.09.2011.)
Uz samit, Poljska je organizovala i Građanski forum Istočnog partnerstva na kome su učestvovale nevladine organizacije. Njihovi predstavnici, kao i predstavnici ukrajinske i beloruske opozicije, dobili su priliku da se sretnu sa zvaničnicima Unije.

Razgovori na tom forumu nisu, međutim, dali mnogo povoda za optimizam, pošto su učesnici složno konstatovali da su se demokratski standardi u većini od šest zemalja koje ulaze u Istočno partnerstvo - Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu, u poslednje dve godine pogoršali, a da na Belorusiju i na Azerbejdžan i dalje može da se gleda kao na diktature.

„Istočno partnerstvo jeste kanal za jačanje građanskog društva, ali su za sada rezultati slabi”, ocenjuje direktorka azerbejdžanskog Centra za nacionalne i međunarodne studije Lejla Alijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: