Sud nema vremena za Vučurevića

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio je da danas nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji se javio nakon što je pobegao iz Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2011.

12:06

Default images

Vučurević je u Srbiji uhapšen pre pola godine po poternici Hrvatske, koja ga tereti za ratne zločine u Dubrovniku.

Vučurević je rekao da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen jer sudije imaju druge obaveze i obavestili ga da se u sud javi u četvrtak.

"Ne verujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku", kazao je Vučurević novinarima po izlasku iz zgrade suda, dodajući da se javio u Okružni sud u Trebinju, mada nije zakonski obavezan, da bi "pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH".

On je najavio da će sutra održati konferenciji za novinare na kojoj će izneti više detalja o svom prelasku u BiH i delovanju sudova u Srbiji.

Vučurević je rekao da je Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu doneo rešenje da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i BiH i Hrvatskoj, navodeći da je "trebalo da bude izručen Hrvatskoj, jer Hrvatska ima viši prioritet".

"Iz Srbije nisam pobegao, već sam otišao kući. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spasava", naglasio je on.

Vučurević je istakao da je BiH njegova država, te da, ako je odgovoran za zločine, želi da mu se sudi u BiH.

Prema njegovim rečima, pred Haškim tribunalom su odgovarali brojni funkcioneri za progone i genocid u skoro svim opštinama u RS i BiH, osim Trebinja, jer tu "nije bilo logora, ni silovanja".

"Strašno je da me neki sud u Šapcu saslušava, a onda ga Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu proglasi nenedležnim", kazao je on, dodajući da mu se niko nije izvinio za 44 dana boravka u šabačkom zatvoru.

Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujaković potvrdila je Beti da je Vučurević u BiH iz Srbije prešao na zvaničnom graničnom prelazu između ove dve zemlje.

Vučurević je 4. aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu poternice Hrvatske, koja ga tereti za ratne zločine u Dubrovniku.

Njegovo izručenje zatražile su Hrvatska, ali i BiH, koja ga tereti za zločine na području Trebinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: