Kosorova: Izručenje bi bilo logično

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra da bi bilo logično da se zatraži izručenje Gorana Hadžića, jer je u toj zemlji već pravosnažno osuđen u dva postupka.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

23:32

Default images

U trećem postupku je podignuta optužnica, rekla je ona.

"Činjenica je da on treba da bude izručen Hagu, ali će se u konsultacijama s Haškim sudom, tužilaštvom i hrvatskim ministarstvom pravde videti šta je realno", rekla je Kosorova posle sednice užeg kabineta vlade.

"Vodićemo računa o najboljim interesima Hrvatske i svih onih koji već 20 godina čekaju da Hadžić stane pred lice pravde", kazala je Kosorova.

Ona je dodala da će podstaći sve nadležne institucije da u obzir uzmu dve presude koje su protiv Hadžića već donete u Hrvatskoj, kao i da će zaključak s tim u vezi biti donet na sutrašnjoj sednici vlade. "Najvažnije je da je Hadžić napokon uhapšen, da će početi postupci i da se konačno ostvaruje ono što čekaju familije žrtava", rekla je premijerka Hrvatske.

Hadžića je osiječki Županijski sud 1999. osudio na osam godina zatvora zbog podsticanja na zločin, ubistva, rušenja katoličke crkve i miniranja nesrpskih kuća u Tenji 1991. i 1992, dok ga je 1995. šibenski županijski sud osudio na 20 godina zatvora zbog prekomernog gađanja šibenskog i vodičkog područja.

Protiv Hadžića i još 17 lica tužilaštvo u Vukovaru je 2002. podiglo optužnicu za vukovarske zločine i za ubijanje 1.292 lica nesrpske nacionalnosti u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Bjelovaru tokom 1991. i 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: