Amfilohije: Ko sme da razara crkvu?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da posao “glavara” u Crnoj Gori nije da se bave uređenjem pravoslavne crkve koja tu postoji vekovima.

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2011.

20:39

Default images

Prema Amfilohiju, državni zvaničnici bi trebalo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom.

Amfilohije je, nakon osveštavanja obnovljene Crkve Svetog Nikole, u selu Glavati u Donjem Grblju, kazao da je to veliko bezumlje, i da se tako nešto nikada nije događalo u Crnoj Gori.

"Jedan od naših glavara (Ranko Krivokapić), juče na Lovćenu, kod Petra Drugog Petrovića Njegoša, reče - vratićemo mi imovinu Mitropolije i Manastir na Cetinju”, rekao je mitropolit i zapitao: “Kome će oni to vratiti?“

Amfilohije smatra da takve priče ne bi smele da se čuju u jednoj pravnoj državi, iz usta ljudi koji su na čelu najviših zakonodavnih ustanova, i podsetio da je crkva u Crnoj Gori odvojena od države i država od crkve.

"Otkuda i ko to smatra da ima pravo da iznutra razara crkvu i da uređuje poredak te crkve?“, zapitao je on.

Amfilohije je naglasio da crkva ima svoje zakone i vekovno ustrojstvo i da samo ona može menjati svoj poredak i stvarati svoje nove eparhije.

"Jer, države dolaze i prolaze, a granice crkve su bezgranične. Crkva božja nema granica, pa je i naša pomesna srpska crkva danas raširena na svih pet kontinenata“, dodao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Njihov posao je da se bave siromaštvom, korupcijom, pljačkom i otimačinom kojih je, kako je naveo, mnogo u Crnoj Gori.

"Te bolesti treba lečiti, treba popraviti ekonomsko stanje koje je razarajuće i koje je dovelo do ekonomske propasti. To je posao onih na vlasti u Crnoj Gori, a neka crkvu božju ostave da radi svoj posao“, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: