Tadić: Spremni za dijalog

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom i da je o tome obavešten kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 26.01.2011.

12:45

Default images

"Već mesecima čekamo da taj dijalog počne", rekao je Tadić, odgovarajući na pitanja poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Naoružani smo strpljenjem, jer smo rešeni da pristupimo dijalogu i rešavanju srpskih i albanskih odnosa u regionu. Delegacija Srbije čeka kada će biti formirana delegacija Prištine i dijalog će početi tog trenutka", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić u PS SE pozdravio usvajanje rezolucije o trgovini organima na Kosovu i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o zločinima.

On je rekao da je za Srbiju pomirenje starteški i moralni imeprativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

Obraćajući se poslanicima PS SE, Tadić je istakao da organizovani kriminal ugrožava politiku, ekonomiju i društvo i založio se za "stvaranje strateškog saveza protiv organizovanog kriminala".

"Ako i dok svi ne sarađujemo u borbi protiv ove strašne pretnje, naš region i moja zemlja će biti sprečeni u ostvarivanju najvažnijih težnji", rekao je Tadić. Tadić je pre obraćanja poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope razgovarao s predsednikom tog evropskog tela. Nakon tog razgovora, predsednik Srbije je izjavio da će Srbija učiniti sve da se istraže ratni zločini, kao i da se uhapse preostala dva haška begunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Tadić je rekao da se nada da će i ostale zemlje u regionu učiniti isto, kada je reč o istraživanju ratnih zločina, ukazavši na značaj koji za utvrđivanje istine imaju dokumenti, poput rezolucija koje se usvajaju na ovom zasedanju PS SE.

Čavušoglu je istakao da Tadić ima značajnu ulogu u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu i izrazio zadovoljstvo što je prihvatio poziv da dođe na ovo zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem se govori o Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, u utorak je usvojena rezolucija o trgovini organima na Kosovu, na osnovu izveštaja izvestioca SE Dika Martija, a danas su na dnevnom redu tri rezolucije koje se tiču zemalja bivše Jugoslavije. O tome možete čitati u posebnim vestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: