SPC: Artemijev "otvoren raskol"

Sveti arhijerejski sabor SPC optužio vladiku Artemija da je stupio na put "otvorenog raskola" i "ustao na saborno jedinstvo" Crkve.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2010.

13:22

Default images

Vladika bački Irinej je rekao da će Sabor tokom dana odlučiti šta će preduzeti povodom ponašanja penzionisanog vladike Artemija.

On je novinarima u Patrijaršiji rekao i da je Artemije samovoljno napustio manastir Šišatovac i i bez blagoslova otišao u bivšu eparhiju, gde je služio i liturgiju.

Izrazivši zabrinutost zbog ponašanja penzionisanog vladike, Sabor je ocenio da je Artemije služenjem liturgije stupio na "put otvorenog raskola" i "ustao na saborno jedinstvo" SPC.

Irinej je na konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji rekao da su postupci penzionisanog vladike "tužan i opasan presedan".

Vladika bački je rekao i da je vladika Artemije prekršio više crkvenih kanona, kao i da ga sledi četrdesetak odbeglih monaha i monahinja koji deluju kao, kako je rekao, svojevrsna sekta.

Sveti arhijerejski sabor je, ipak, pozvao vladiku Artemija da se vrati kanonskom poretku i crkvenom jedinstvu, kao i njegove istomišljenika i poslušnike.

Vladika bački je poručio da penzionisani vladika Artemije nema podršku episkopata, sveštenstva i monaštva SPC, koje je ostalo verno svom svetosavskom nasleđu i vekovnom crkvenom poretku.

Nove eparhije

Sabor je odlučio da formira Kruševačku eparhiju, koju će činiti deo niške, šumadijske, žičke i braničevske, a za administratora je postavljen vladika žički Hrizostom.

Vladika žički će eparhijom upravljati do majskog zasedanja Sabora.

Prema rečima Irineja, doneta je načelna odluka da se Beogradsko-karlovačka eparhija, kao najveća u SPC, podeli na još dve ili, kako je rekao, za početak bar jednu, a da će patrijarh obaviti pripremu za takvo rešenje.

On je rekao da je u najvišem crkvenom organu razgovarano i o potrebi novog organizovanja načina života vernika na američkom kontinentu posle smrti vladike Kristifora, a episkopi sa tog područja su pozvani da daju predloge za novu organizaciju.

Takođe, dodao je on, razmatrana je potreba za osnivanje eparhije u Južnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: