Đelić: Ponosni na antifašizam

Srbija treba da bude ponosna na antifašističku prošlost, jer je 30-ih i 40-ih godina 20. veka imala hrabrosti da se stavi na pravu stranu, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

21:30

Default images

Vicepremijer je rekao da je Jugoslavija tada bila na strani Sovjetskog Saveza i SAD, i zajedno se sa njima borila protiv "ove civilizacijske pošasti".

"Borba protiv fašizma je jedna od najsvetlijih tačaka u istoriji srpskog naroda", poručio je Đelić na proslavi 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, u Narodnom pozorištu.

On je izjavio da se nikada više ne sme dozvoliti da ideje nacizma i fašizma "nađu plodno tle" na Balkanu i u Evropi.

Ponosni smo na naše pretke - oni su, dali ogroman doprinos borbi čiji su rezultati ugrađeni u temelje onoga što je Evropa danas, rekao je Đelić.

"Srbija i danas gradi savezničke odnose sa Evropom, Rusijom i Amerikom i želi da sa njima stvara budućnost zajedničkog evropskog kontinenta", rekao je Đelić.

Obeležavanju 9. novembra, poznatog i po "Kristalnoj noći" koja se u civilizovanom svetu pamti kao početak holokausta u nacističkoj Nemačkoj, prisustvovali su i poslanici Skupštine Srbije, strani ambasadori, predstavnici Vojske Srbije i druge ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: