Svetski mediji povodom rezolucije

Dogovor EU i Srbije o predlogu rezolucije o Kosovu pred UN pratili i brojni svetski mediji. "Gardijan": Srbija popustila, Frans pres: EU uspela da se nametne.

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2010.

23:15

Default images

Frans pres piše da se dosad Beograd više obraćao UN u odbrani svojih stavova.

Agencija podseća da su srpski zvaničnici insistirali na evropskoj ulozi i isticali da je predlog rezolucije kompromis Srbije i EU.

Kako navodi Frans pres, formulacija u predloženom tekstu o ciljevima dijaloga Beograda i Prištine odgovara želji Evropljana koji se zalažu za razgovore o pitanjima koja mogu da poboljšaju život Srba i Albanaca na Kosovu, kao što su telekomunikacije, povratak izbeglica i druga.

Evropljani nisu mogli da prihvate formulaciju iz predloga rezolucije koji je Srbija podnela krajem jula u kome se pominjao razgovor o "svim otvorenim pitanjima", što je moglo da podrazumeva ponovno otpočinjanje razgovora o pitanju statusa Kosova, što Evropa nikako nije želela, navodi Frans pres.

Britanski list "Gardijan" piše o "obrtu" u srpskom stavu samo nekoliko sati pred početak Generalne skupštine UN, na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtevu Beograda da se "nezavisnost Kosova ospori ili proglasi ništavnom".

"Srbija je popustila intenzivnim pritiscima Evrope i SAD i odustala od osporavanja nezavisnosti Kosova pred UN, čime je otvoren put za pregovore između Beograda i kosovsko-albanskih lidera", piše list.

Ovaj obrt predstavlja uspeh za visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Ona je prošla dva dana provela vršeći pritisak na predsednika Srbije Borisa Tadića da se složi s formulom prihvatljivom za ostatak Evrope, koja je predstavljena kao poslednja šansa.

Rečeno mu je da bi odbijanje da to učini značilo sukob Srbije sa EU, čiji član želi da postane, piše list. Rezultat tih pregovora je primer "konstruktivne dvosmislenosti" o kome su se sagladili Srbija i svih 27 zemalja EU.

Da je Srbija sprovela svoju nameru, ostala bi izolovana u Evropi i usporila integraciju sa zapadom, a odustalo bi se od diplomatskih planova za otpočinjanje pregovora između Beograda i Prištine, kaže britanski list.

"Gardijan" naglašava da je sigurno da će EU i Eštonova igrati ulogu posrednika, ali da će kosovsko rukovodstvo takođe želeti da uključi SAD, što će podstaći Srbe da traže uključenje Rusije.

Britanska agencija Rojters je na svom sajtu navela da je Srbija učinila veliki ustupak EU prihvatanjem da ublaži predlog rezolucije o budućnosti Kosova i da traži dijalog sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: