Kraj vojnih operacija SAD u Iraku

Američki predsednik Barak Obama kaže da okončanje misije u Iraku nije nikakav razlog za slavlje i dodao da u toj zemlji ima još neobavljenog posla.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:42

Default images

Ima još mnogo posla koji treba da obavimo da bismo obezbedili da Iračani budu naš efikasan partner, rekao je Obama u vojnoj bazi Fort Blis, u Teksasu.

Glavna poruka koju imam noćas i glavna poruka koju imam za vas je čestitka na dobro obavljenom poslu, rekao je Obama. On je podsetio da je pred Amerikancima teška borba u Avganistanu.

Pre posete toj bazi u blizini El Pasa, Obama je telefonom pozvao bivšeg predsednika Džordža Buša, koji je i pokrenuo invaziju na Irak, u martu 2003. godine.

Osoblje Bele kuće opisalo je njihov razgovor kao kratak i odbilo da pruži viiše detalja. Obama je mislio da je važno da pozove predsednika Buša, kao što je to radio u nekim prilikama , rečeno je AP u Beloj kući.

Obama je vojnicima zahvalio na požrtvovanju i podsetio da je taj dugi i nepopularni rat bio izvor političkih razmimoilaženja u zemlji.

Povodom predstojećeg obraćanja naciji, Obama je rekao: Neće to biti pobednički skok. Neću da čestitam samom sebi .

Taj pristup deo je sračunatih napora Bele kuće da se ne ohrabrilo pravljenje paralela s Bušovim preuranjenim govorom ispod natpisa Misija završena, u maju 2003. godine, kada je proglasio kraj krupnih borbenih operacija u Iraku.

U Iraku je služilo oko milon američkiih vojnika, od kojih je oko 200.000 tamo upućeno iz Fort Blisa.

Istovremeno, američki potpredsednik Džozef Bajden sinoć je doputovao u Bagdad, gde će sutra prisustvovati ceremoniji američke vojske kojom se obeležava nova etapa njihovog prisustva u Iraku, operacija nazvana "Nova zora".

U Iraku će ostati nešto manje od 50.000 američkih vojnika, što je daleko manje od gotovo 170.000 na vrhuncu misije 2007.

Američkim vojnicima više neće biti dopušteno da idu u borbene misije, osim ako iračke snage ne budu zatražile njihovu pratnju.

Oni će od sutra biti zaduženi samo za "savetovanje i obučavanje" iračke vojske, a prema najavama samog Obame, ti vojnici ostaju u Iraku do kraja 2011.

Irački zvaničnici su, međutim, zabrinuti zbog povlačenja američke vojske zato što situacija u zemlji još nije stabilizovana, a ni vlada nije formirana iako su izbori bili u martu.

Obama, međutim, smatra da Iračani prolaze kroz političke teškoće što je "prirodno u demokratiji u začetku" i izražava optimizam.

U svom drugom govoru u Ovalnom kabinetu od sredine juna, Obama će pomenuti i drugu veliku američku vojnu operaciju u Avganistanu, gde je utrostručio broj vojnika od početka svog mandata u januaru prošle godine.

Al Maliki: Irak suveren i ravnopravan sa SAD

Irački premijer Nuri Al-Maliki pozdravio je okončanje borbenih operacija američke vojske u Iraku i naveo da je ta zemlja sada nezavisna, suverena i ravnopravna sa SAD.

Preostalih 50.000 američkih vojnika u Iraku od sutra će imati zadatak da obučavaju i savetuju iračke bezbednosne snage.

"Irak je danas suveren i nezavisan. Sprovođenjem sporazuma o povlačenju trupa, naši odnosi sa SAD ulaze u novu fazu odnosa dve ravnopravne suverene države", rekao je Maliki.

On je takođe izrazio uverenje da su iračke bezbednosne snage u stanju da preuzmu odgovornost i suoče se, kako je rekao, s "teroristima kukavicmaa koji napadaju civile i državne institcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: