Gužve na grčko-makedonskoj granici

Gužve i na graničnim prelazima između Makedonije i Grčke. Osim turista, granicu prelaze i Grci koji u Makedoniju dolaze da natoče gorivo.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

17:40

Default images

Situacija sa gorivom u Grčkoj polako se normalizuje, kao posledica odluke Vlade, koja je angažovala vojne kamione i brodove da prevoze gorivo.

I cisterne oduzete od privatnika koji štrajkuju sada voze vojnici. Međutim, od 25 000 ljudi koji su danas prešli grčko-makedonsku granicu kod Bogorodice, bilo je i Grka koji su otišli u Makedoniju da bi rezervoare napunili gorivom.

“Reka ljudi” u osam kolona ulazi iz Grčke na teritoriju Makedonije, preko graničnog prelaza Bogorodica kod Đevđelije.

Najveći deo njih su državljani Srbije koji se vraćaju sa odmora iz Grčke, javlja dopisnik B92 iz Makedonije.

Gotovo jednaka gužva je i na ulazu u Grčku. I tu su državljani Srbije najbrojniji, a odmah zatim makedonski.

Oni koji ulaze u Makedoniju jedva čekaju da stignu do benzinskih pumpi udaljenih oko pola kilometra od graničnog prelaza.

Turisti iz Srbije imaju različita iskustva sa nestašicom goriva u Grčkoj.

Neki od njih kažu da na benzinskim pumpama strani turisti mogu da kupe goriva u količini koja je dovoljna da se stigne do Makedonije. Neki su imali sreće da kupe gorivo pre tri-četiri dana kada je nestašica počela.

Među onima koji ulaze u Makedoniju je i najmanje pet hiljada Grka koji dolaze da bi natočili gorivo.

Grčke vlasti ne dozvoljavaju prenos goriva u kanisterima zbog mogućeg šverca, jer litar benzina u Grčkoj košta dva evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: