Pomen žrtvama u Bratuncu

Polaganjem venaca i osvećenjem spomen-krsta na Vojničkom groblju u Bratuncu je obeleženo 18 godina od stradanja Srba tokom rata u BiH.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.07.2010.

09:11

Default images

Venac je u ime vlade Republike Srpske položio premijer Milorad Dodik, koji je upozorio na selektivnu pravdu kada su u pitanju srpske i muslimanske žrtve.

Dodik je rekao da ne prihvata da je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima, a da je u Bratunac došao da oda poštu svim žrtvama.

On je naveo da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja nastradali Srbi u kontinuitetu što govori o kreiranju istine koja to nije i nepravde.

"Značaj koji se daje ovim događajima (Srebrenici i Bratuncu) od strane međunarodne zajednice, govori o selektivnoj pravdi", rekao je Dodik, dodavši da je neodrživ princip po kome su jedni samo žrtve, a drugi samo zločinci.

Dodik je rekao i da ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid.

"Ako je bio genocid onda se desio ovde u Podrinju i ovde su stradali ljudi, a za to su odgovorni pojedinci. Ukoliko su učestvovale institucije bile su zloupotrebljene", rekao je on.

Obeležavanju u Bratuncu, kome je prethodilo polaganje venaca i paljenja sveća na grobljima u mestima Biljača, Sase i Zalazje, prisustvovalo je više hiljada građana.

Vence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Berajić, zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kris Benet, delegacija skupštine RS i veća naroda RS, izaslanik predsednika RS Duško Ćetković.

Među prisutnima je bila i delegacija Srpske napredne stranke predvođena zamenikom predsednika te stranke Aleksandrom Vučićem koji je rekao da je delegacija naprednjaka došla kako bi se poklonila srpskim žrtvama i da su to radili i pre, a radiće i ubuduće.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima. Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.

Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.

Posle podne na Vojničkom groblju u Bratuncu, biće osvećen centralni spomen-krst, služen parastos, položeni venci i zapaljene sveće, a pomen će se održati u crkvi u Srebrenici.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima.

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila.

U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.

Od 7. do 16. marta 1993. uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko nije do sada odgovarao pred sudovima u BiH.

Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. mu izrekao zatvorsku kazunu od dve godine zato što nije sprečio zločine nad Srbima.

U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

Baš kao što juče na komemoraciji u Srebrenici nije bilo predstavnika Republike Srpske, ni danas u Bratuncu se neće pojaviti predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: