Građani tradicionalno nezadovoljni

Tradicionalno loša ocena građana Srbije svih Vlada u poslednjih 7 godina, posledica je mentaliteta i nezadovoljstva stanovništa sporošću tranzicionih procesa.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

10:43

Default images

Ovakvu ocenu dao je direktor agencije "Ipsos Stratedžik marketing" Srđan Bogosavljević povodom dve godine Vlade Mirka Cvetkovića.

Građani su trenutno nezadovoljni raznim stvarima a na njihovo nezadovoljstvo veoma utiče to što rezultate rada porede ne s realnim pokazateljjima već sa sopstvenim očekivanjima, smatra Bogosavljević.

Pesimizam je u mentalitetu građana Srbije te je otuda najgori odnos prema stubovima demokratije zaključuje Srđan Bogosavljević na osovu istraživanja javnog mnenja koje agencijama godinama sprovodi.

Bogosavljević kaže da popularnost vlade u našoj zemlji zavisi od događaja bez ozira da li oni imaju neposredno veze s Vladom ili ne.

Najvaljeni pozitivni događaji poput investicije Fijata na duže staze podižu popularnost vlade osim ako se na njih ne čeka predugo.

Građani su jako nezadovoljni nezaposlenošću, malim platama i penzijama, ali svako ima svoj odgovor o tome ko je kriv i nemamo opšteprihvaćeni zajednički imenitelj nezadovoljstva koji bi mogao da generiše ulične promene ili nešto slično, smatra Bogosavljević.

Državne institucije poput policije, vojske i predsednika, a uz njih i Srpska pravoslavna crkva, u kontinuitetu imaju znatno veću popularnost od vlade ili parlamenta kaže Bogosavljević koji kaže da moguće objašnjejne leži u sklonosti građana ka totalitarizmu.

On je konstatovao da je niska popularnost vlade posledica još jednog fenomena karakterističnog za Srbiju - velike vladajuće koalicije, te građani ako im se ne sviđa jedan član vlade često im se ni u anketama ne sviđa ni cela vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: