Smederevo: Referendum o rafineriji

Poslanici smederevske skupštine su nakon višečasovnog zasedanja odlučili da se o gradnji rafinerije sirove nafte izjasne građani na referendumu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

14:05

Default images

Pomoćnik gradonačelnika i potpredsednik GO DS-a, okosnice vladajuće koalicije u lokalu, Bojan Teofilović je, međutim, uveren da to nije dobra odluka.

Teofilović je rekao da DS nema nikakvu obavezu da agituje da referendum uspe, ali da je vladajuća koalicija podržala takvu odluku kako bi ispoštovala 13.000 građana Smedereva.

On je, kaže, uveren da referendum neće uspeti, kao i da se on lično neće izjašnjavati.

"Smatramo da je referendum nepotreban jer odugovlači proces ulaganja i protiv je investiranja u Smederevo, a i usporiće ih iako one znače nova radna mesta", objasnio je Teofilović.

Prema njegovim rečima, DS i druge stranke vladajuće koalicije, osim Demokratske stranke Srbije, nemaju nikakvu obavezu, pa ni moralnu da nekome prave i dižu rejting.

Referendum je, smatra on, nepotreban tim pre jer su predstavnici aktuelnih državnih struktura od premijera Mirka Cvetkovića do ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića stali iz ovog projekta.

Teofilović je ocenio da je odluka o referendumu jedna politička kampanja DSS-a u kojoj, kako je rekao, smederevski DS ne želi da učestvuje tako što će praviti "neprirodnu većinu za uspeh tog izjašnjavanja".

On je ukazao da stvar dodatno komplikuju primedbe odbornika Srbislava Delića koji tvrdi da postoje procedularne smetnje i da je postupak za održavanje referenduma vođen mimo zakona.

O tome će se, kaže on, izjasiti Upravni sud, ali vreme je već izgubljeno jer su potpisi građana skupljani šest meseci.

"Ako referendum uspe, pa Upravni sud odluči da su postojale proceduralne smetnje, biće izgubljeno dodatno vreme, kao i ako izjašnjavanje ne uspe u šta čisto sumnjam", rekao je Teofilović.

On je ukazao i na to da je proteklih meseci postojala parlamentarna kriza, nakon čega je Koalicija za bolje Smederevo napustila vlast, a ta loša klima i politička nestabilnost samo "tera investitote iz grada".

Teofilović je ukazao da se DS protivi zapošjavanju samo u gradskoj upravi i lokalnoj samoupravi jer, kaže, samo proizvodnja i investicije na otvorenom polju mogu da otvore novo radno mesto što su nove pare za škole, bolice, sportske objekte, nevladine organicije.

Sednica lokalnog parlamenta je počela 29. juna i s prekidima je trajala sve do jutros, a biće nastavljena 3. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: