“Nema pritiska SAD oko Kosova“

Zalažemo se za nezavisnost Kosova, ali nikoga ne pritiskamo, kaže za B92 zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

17:15

Default images

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg rekao je u intervjuu za B92 da ceni podršku koju dobija od predsednika i Vlade Srbije u pokušajima međunarodne zajednice da pomognu napredak Bosne i Hercegovine.

Stajnberg kaže da, iako bosanski lideri imaju različite stavove o pojedinim pitanjima, osnova za njihovo prevazilaženje jeste poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne ali i opstanak Republike Srpske, što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Američki diplomata koji će poestiti i Kosovo, kaže da Sjedinjene Države propagiraju nezavisnost pokrajine, ali da ne vrše pritisak na druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.

Suvereno je pravo država da razmatraju pitanja nezavisnosti i da se prema tome određuju. Mi nikoga ne pritiskamo, ne pretimo, nema nikakvog podstrekivanja. Jasno je da je naš stav da je u najboljem interesu naroda Kosova i regiona da krenu dalje, da to pitanje stavimo iza sebe i krenemo napred”, kaže Stajnverg.

“ To će biti pozicija Sjedinjenih Država. I pošto je to naš stav, mi ga propagiramo baš kao što i Vlada Srbije, među svojim prijateljima propagira suprotan stav. Mi smo se složili da se po tom pitanju ne slažemo. Ali ne pritiskamo nikoga”, tvrdi on.

On kaže da, uprkos neslaganjima o nezavisnosti Kosova, posteje mnoge oblasti u kojima Beograd i Vašington dobro sarađuju.

“Važno je setiti se koliko su napredovali odnosi SAD i Srbije, koliko mnogo radimo zajedno, koliko snažno mi radimo za budućnost Srbije i koliko podržavamo njene evropske integracije i članstvo u EU”, podseća Stajnberg.

“Postoji velika podrška novim nivoima međusobne saradnje na ekonomskom, političkom i bezbednosnom nivou. To je svetla budućnost. Bez obzira na razlike, za 15 meseci otkako je predsednik Obama na vlasti imali smo izvanredan razvoj događaja”, ocenjuje on.

Opširnije o stavovima Vašingtona kada je reč o statusu Kosova, situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima Beograda i Vašingtona i evropskoj perspektivi regiona, možete čitati u razgovoru novinarke B92 Ljubice Gogjgić sa Džejmsom Stajnbergom u našoj rubrici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: