"Vašington nikoga ne pritiska da prizna Kosovo"

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Četvrtak, 08.04.2010.

16:46

Default images

B92: Gospodine Stajnberg, u Beograd dolazite iz Sarajeva pa bih počela razgovor pitanjem šta je važnije za SAD Bosna ili Kosovo?

Stajnberg: Ne bih rekao da se to može porediti. Naš cilj je da sa svim zemljama u regionu izgradimo stabilne odnose, da pomognemo svim narodima da izgrade bolju budućnost koju će karakterisati mir, stabilnost i napredak. Sve to, uz uvažavanje činjenice da je reč o regionu u kome strategija treba da bude uspostavljanje saradnje, čini naš generalni pristup.

B92: Šta, kada je o Bosni reč, očekujete od Srbije? Šta biste Vi voleli da vidite da Srbija radi kako bi doprinela toj strategiji za region?

Stajnberg: Mi veoma cenimo pomoć predsednika Tadića i ovdašnje Vlade i pomoć koju nam pružaju u našem radu sa svim stranama u Bosni, da preduzmu praktične korake radi izgradnje bolje budućnosti za svoje narode. Da pomognemo Bosni da definiše put ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, što je želja naroda u Bosni. Naše je snažno opredeljenje, da zajedno sa Srbijom, a u okvirima Dejtonskog sporazuma, krenemo napred da osiguramo budućnost za Bosnu. To je zajednički cilj o kome sam imao veoma dobar razgovor i sa predsednikom Tadićem.

B92: Da li je tačno da Vašington računa na Beograd da ponekad utiče da Milorada Dodika, onda kada se proceni da on nije dovoljno kooperativan?

Stajnberg: Ono što je važno je da svi lideri u regionu bivše Jugoslavije zajednički podržavaju naše napore i napore Evropske unije u Bosni. Kako predsednik Tadić ovde, tako i u Hrvtskoj i u Sloveniji, gde sam razgovarao sa premijerom Pahorom. Svi oni žele da vide napredak Bosne u pozitivnom pravcu. A svaki od njih ima ulogu i može da da doprinos šaljući poruku svim liderima u Bosni - Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, da zajedno rade, da donesu neophodne odluke.

B92: Da li Vi prihvate poziciju gospodina Dodika i Srba u Bosni da su spremni na saradnju i kompromise ali ne i da se odreknu Republike Srpske.

Stajnberg: Imali smo veoma dobre razgovore sa svim liderima u Bosni, gde sam bio u društvu šefa španske diplomatije kao predsedavajućeg Evropskoj uniji. Razgovarali smo sa predstavnicima svih političkih partija i od svih čuli istu poruku: da žele da vide Bosnu u EU i da žele budućnost u NATO-u. Različita pitanja ih brinu, ima mnogo tema za koje će biti potrebno naći neku zajedničku tačku. Na tome moramo da nastavimo da radimo. Svi se slažu da je okvir tog rada teritorijalni integritet Bosne i sada treba iznalaziti praktična rešenja za prevladavanje različitosti.

B92: Kada pominjete teritorijalni integritet Bosne, koji mislim niko ne osporava, da li istovremeno garantujete i opstanak Republike Srpske?

Stajnberg: To je deo Dejtonskog sporazuma i ne radimo ništa što ne bi bilo u skladu sa tim.

B92: Juče je iz Njujorka stigla vest da je generalni sekretar UN veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu naročito zbog plana Vlade u Prištini i Pitera Fejta o integraciji severnog dela. Ban Ki Mun napominje da UN nisu konsultovane o tom planu, a isto smo ranije čuli i od španskog šefa diplomatije koji je rekao da EU ne stoji iza plana. Vaša vlada ga podržava pa me zanima kako to doprinosi stabilnosti u regionu?

Stajnberg: Nisam imao prilike da vidim izveštaj generalnog sekretara pa ne bih komentarisao detalje. Mi smo jasno stavili do znanja da podržavamo napore Vlade Kosova da se krene napred uz poštovanje prava svih građana Kosova. Važno je da sve zajednice budu uključene i zastupljene u tom procesu što je suština plana Martija Ahtisarija. A suština je i onoga u šta mi verujemo - da na Kosovu, ako hoće da ima budućnost, moraju biti poštovani interesi svih naroda.

B92: Problem je što Ahtisarijev plan nikada nije usvojen na Savetu bezbednosti, Srbija ga je odbacila, kao i Srbi sa Kosova. Oni ne žele da budu integrisani.

Stajnberg: To je vaša ocena situacije. Mislim da ćemo se složiti da širom ovog regiona imamo multietnička društva. U svakoj od balkanskih zemalja ima više zajendica i različitih glasova i ne želimo da na Balkanu problemi budu rešavani isključivo po etničkom principu. Ono što je važno za budućnost ovog regiona i svih zemalja u njemu je poštovanje prava kako većine tako i manjina, i izgradnja njihove budućnosti u okvirima Evropske unije, koja će im omogućiti da iskažu svoje interese. To je vizija Balkana za 21. vek i način da se prevaziđu prošlost. To je saznanje da, bez obzira na politička ograničenja uvek će u svim tim zemljama biti različitih zajednica i da njihova prava i različitosti moraju biti poštovani. Danas idem i na Kosovo. Biću u Prištini, a nadam se da ću se sresti i sa nekim srpskim gradonačelnicima, posetiću manastir Gračanicu da bih pokazao da snažno podržavamo te zajednice i da pokažemo liderima Kosova da to i od njih očekujemo u vođenju njihove zemlje.

B92: Pretpostavljam da predsednik Srbije i ministar policije, sa kojima ste ranije razgovarali, ne dele vašu viziju Kosova za 21. vek?

Stajnberg: Očigledno je da imamo različita gledanja na status Kosova, mi smo se složili da se oko toga ne slažemo , što je rekao i potpredsednik Bajden kada je bio ovde. Takođe smo shvatili da postoje i neki pragmatični koraci koje možemo da napravimo – poput saradnje sa Euleksom i rešavanja praktičnih pitanja, kao što je pitanje carina i sličnog, što bi omogućilo ljudima da imaju što sigurniju i prosperitetniju budućnost, dok mi nastavljamo da tražimo političko rešenje. Mislim da je ovde važno naglasiti da bez obzira na to kakvo god bilo političko rešenje na kraju i kolike god bile naše razlike po tom pitanju, mi moramo da poštujemo političke interese i prava svih naroda bez obzira da li su u Srbiji, na Kosovu, u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji u svetu.

B92: Rekli ste negde da SAD vredno rade na širenju podrške nezavisnosti Kosova. Mnoge zemlje koje nisu priznale nezavisnost kažu da su pod pritiskom da to učine, da ih Vašington pritiska. Koliko je vama važno da imate što veći broj zemalja koje su priznale nezavisnost pre nego što Međunarodni sud pravde saopšti svoj stav o tome. I šta ako taj sud zauzme stav da ne podržava nezavisnost?

Stajnberg: Mislim da je važno shvatiti o čemu je bila, a o čemu nije bila rasprava pred Međunarodnim sudom pravde. Generalna skupština je od suda tražila savetodavno mišljenje. Mi snažno podržavamo nezavisnost Kosova...

B92: Bez obzira na stav suda?

Stajnberg: Suvereno je pravo država da razmatraju pitanja nezavisnosti i da se prema tome određuju. Mi nikoga ne pritiskamo, ne pretimo, nema nikakvog podstrekivanja. Jasno je da je naš stav da je u najboljem interesu naroda Kosova i regiona da krenu dalje, da to pitanje stavimo iza sebe i krenemo napred. To će biti pozicija Sjedinjenih Država. I pošto je to naš stav, mi ga propagiramo baš kao što i Vlada Srbije, među svojim prijateljima propagira suprotan stav. Mi smo se složili da se po tom pitanju ne slažemo. Ali ne pritiskamo nikoga...

B92: Pitanje je zašto to radite? To su pitanja koja se ne tiču vaše zemlje, čak ni vašeg kontinenta... Zašto vam je to toliko važno?

Stajnberg: Sjedinjene Države dosta polažu na ovaj region. Mi smo ovde dugo prisutni. Dali smo veliki doprinos uspostavljanju mira i stabilnosti. I zbog toga mi smatramo da je (nezavisnost) ispravna. Usput, nismo mi jedini. Većina članica EU ima isti stav, tako da to nije usamljen stav SAD. Mi propagiramo ono što mislimo da je ispravno, kao što to čini i Srbija. Važno je, međutim, da uz pomenute razlike imamo i oblasti u kojima jako dobro sarađujemo. Važno je setiti se koliko su napredovali odnosi SAD i Srbije, koliko mnogo radimo zajedno, koliko snažno mi radimo za budućnost Srbije i koliko podržavamo njene evropske integracije i članstvo u EU. Postoji velika podrška novim nivoima međusobne saradnje na ekonomskom, političkom i bezbednosnom nivou. To je svetla budućnost. Bez obzira na razlike, za 15 meseci otkako je predsednik Obama na vlasti imali smo izvanredan razvoj događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: