Pahor: Nemoguća misija

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da učešće lidera Srbije i Kosova na samitu EU-Balkan "u izvesnoj meri izgleda kao nemoguća misija".

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

00:29

Default images

"Ali, ima ih dosta koji veruju da, ako neko to može da učini, to smo mi. Naš uspeh nije zagarantovan, mi na tome radimo", rekao je Pahor. Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor odlučili su u januaru da 20. marta organizuju samit čiji cilj će biti ubrzanje integracije balkanskih zemalja u Evropsku uniju. To bi bio prvi susret svih lidera regiona u poslednjih dvadeset godina.

Premijeri Slovenije i Hrvatske nadaju se da će uspeti da delegaciju Srbije ubede da učestvuje na skupu zajedno sa predstavnicima Kosova, čiju nezavisnost jednostrano proglašenu u februaru 2008. Srbija ne priznaje. Srbija odbija da učestvuje na međunarodnim skupovima na kojima Kosovo nije predstavljeno u okviru delegacije UNMIK-a, ukazuje AFP.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u utorak da će učestvovati na samitu u Sloveniji kao predstavnik Kosova.

"Mislim da ćemo uspeti", rekao je Pahor, dodavši da je u svakodnevnom kontaktu sa Jadrankom Ksoor i drugim evropskim liderima.

Pahor je kazao i da je juče razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: