U Srbiji više starih nego mladih

Ukoliko se nastavi trend negativne stope prirodnog priraštaja, u Srbiji će za 20 godina biti oko 700 000 stanovnika manje, upozoravaju nadležni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2010.

14:14

Default images

Srbija je zemlja penzionera. Na konferenciji "Demografska slika Srbije - društvene i ekonomske posledice", koju je organizovao "Danas konferens centar" naglašeno je da u Srbiji živi više starijih od 65 godina, nego mlađih od 15. Ukoliko se nastavi trend negativne stope prirodnog priraštaja u našoj zemlji će za 20 godina biti čak 700 000 stanovnika manje.

Godišnje u Srbiji nestane jedan grad veličine Ivanjice, Knjaževca ili Ćuprije, a stanovništvo Srbije je 13 godina starije u odnosu na početak prošlog veka. Pre samo deset godina prosečno domaćinstvo u Srbiji bilo je četvoročlano, a sada je tročlano.

Direktor Zavoda za statistiku, Dragan Vukmirović, kaže da su ti podaci upozoravajući.

“Situacija je, ne mogu da kažem alarmantna, ali upozoravajuća s obzirom da je prvi put zabeležen veći broj lica starijih od 65 godina, nego lica mlađih od 15 godina. Aktivno stanovništvo je sve manje u odnosu na neaktivno izdržavano stanovništvo“

Na negativnu stopu prirodnog priraštaja u Srbiji uticale su ratne turbulencije, ali i ekonomska nesigurnost i spora tranzicija.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić ističe da je bitno podržati porodice sa decom i podsticati zapošljavanje mladih roditelja.

“Ozbiljna su izdvajanja iz budžeta kada je ovaj problem u pitanju. Dečiji dodatak danas u Srbiji koristi preko 380 hiljada dece, roditeljski dodatak godišnje koristi oko 63 hiljade dece. Ovi izdaci državu koštaju 32 milijarde dinara“, navodi ona.

Prema popisu iz 2002. godine u Srbiji je živelo oko sedam i po miliona stanovnika, ako bi se nastavio ovakav trend stope prirodnog priraštaja 2030. godine u Srbiji će živeti 6 miliona i osam stotina hiljada građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: