Kredit za pristupne puteve “Gazeli“

EBRD odobrio kredit za pristupne puteve “Gazeli“. U “Putevima Srbije“ očekuju ostatak kredita sledeće nedelje.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.02.2010.

15:57

Default images

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je isplatu kredita za projekat "Beogradski autoput i obilaznica", koji ne obuhvata i obnovu "Gazele". Obnova “Gazele“ deo je istog projekta vrednog 160 miliona evra, ali bi kredit za rekonstrukciju najprometnijeg mosta u Srbiji trebalo da da Evropska investiciona banka.

Generalni direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak za B92 kaže da će se tokom sledeće nedelje sastati sa predstavnicima Evropske investicione banke.

On je uveren da će i posle tog sastanka imati dobre vesti, kao i da će radovi na “Gazeli” početi u prvim danima marta.

Kako je saopšteno iz EBRD-a, Odbor direktora te banke odlučio je da odobri isplatu kredita iako su ostala nerešena neka od pitanja oko preseljenja porodica koje su živele ispod mosta "Gazela", zbog čega je i bilo odloženo korišćenje novca iz kredita odobrenog 2007. godine.

"Izabran je izvođač radova kao i nadzorni inženjer i očekuje se da će sredstva iz kredita EBRD biti isplaćena u najskorijem roku", navodi se u saopštenju.

Pre donošenja odluke o odobravanju EBRD je izvršio detaljnu procenu raseljavanja, uz zaključak da iako je puno urađeno, neka od nerešenih pitanja i dalje postoje.

"Bord Direktora EBRD-a je stoga saglasan da u ovom posebnom slučaju, odobri isplatu kredita, ali pod pretpostavkom da će EBRD nastaviti da sarađuje sa predstavnicima Srbije i Grada Beograda i prati raseljenja", ističe se u saopštenju.

Izgrađen 1970. godine, most “Gazela“ nije od tada rekonstruisan, preko njega dnevno pređe oko 170 000 vozila, što je četiri puta više od njegovog projektovanog kapaciteta od oko 40 000 vozila dnevno.

Teretni saobraćaj preko “Gazele“ bio je obustavljen 28. januara pošto je bio oštećen glavni nosač mosta, ali je to oštećenje sanirano nakon desetak dana. Rekonstrukcija mosta odlaže se od 2007. godine.

Kako su istakli u EBRD-u, odlukom Odbora direktora odobrena je isplata i dela kredita za deonicu A obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: