Dodik: Referendum u februaru?

Referendum u RS o tome da li građani podržavaju Dejtonski sporazum mogao bi da bude održan već polovinom februara, izjavio je premijer RS Milorad Dodik.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.01.2010.

15:22

Default images

"Očekujemo da će Bošnjaci uložiti veto na zakon, što znači da će on biti upućen na Ustavni sud. Nakon njegovog odobrenja od tog suda, a nema razloga da bude drugačije, jer je zakon potpuno ustavan i regularan, mi ćemo raspisati referendum", rekao je Dodik. On je objasnio da bi referendum bio raspisan posle odluke Ustavnog suda, odnosno za mesec, mesec i po dana.

"Na dnevnom redu RS nije secesija, niti razgradnja Dejtonskog sporazuma, već njegovo jačanje. Mi imamo pravo na referendum", istakao je Dodik i ponovio da je taj sporazum poslednjih godina bitno ugrožen.

Prema njegovim rečima, RS je godinama unazad pokušala da obezbedi poštovanje tog sporazuma, ali pošto to nije uspela odlučila se za raspisivanje referenduma na kojem bi, kako je naveo, narod trebalo da kaže da li je za taj sporazum ili nije i da li prihvata njegovo kršenje koje znači ukidanje RS.

Dodik je, reagujući na izjave odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, kazao da je od njegovih reči daleko ozbiljnija izjava člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je pre dve godine o mogućnosti slanja vojske razgovarao sa Mesićem.

Dodik je, međutim, naveo da su sada mnogo važnije izjave novog predsednika Hrvatske koji je, prema njegovim rečima, apsolutno negirao tu mogućnost.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da postoji mogućnost da Skupština do polovine februara usvoji nacrt ili predlog novog zakona o referendumu.

"Vlada Rs je već pripremila radnu verziju zakona i pretpostavljam da ćemo već do polovine febrauara u parlamentu razmatrati, a možda čak i usvojiti nacrt ili predlog novog zakona i referendumu", kazao je Radojičić.

On je podsetio da novi zakon o referendumu posle usvajanja u Narodnoj skupštini ide u veoma komplikovanu proceduru, s obzirom da treba da bude potvrđen u Veću naroda RS gde postoji mogućnost veta nekog od klubova delegata naroda.

Prema njegovim rečima, taj zakon mogao bi da završi i pred Ustavnim sudom RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: