Pije XII na putu beatifikacije

Papa Benedikt XVI otvorio je mogućnost da papa Pije XII koji, za koga pojedini istoričari tvrde da nije dovoljno govorio protiv holokausta, postane svetac.

Izvor: B92

Subota, 19.12.2009.

20:29

Default images

Papa Benedikt je odobrio dekret koji potvrđuje "herojske vrline" pape Pija XII i na taj način mu dodelio titulu "prečasni", koju od titule sveca dele još samo dva koraka - tzv. beatifikacija i kanonizacija, javio je Rojters.

Jevrejske grupe smatraju da bi nastavak ovog procesa mogao da naruši katoličko-jevrejske odnose,pa su od pape Benedikta zatražile da ovaj proces zamrzne dok se ne prouče još neke arhive iz perioda Drugog svetskog rata, budući da se Pije XII na položaju pape nalazio upravo u tom periodu i dalje, od 1939. do 1958. godine.

Vatikan, međutim, tvrdi da je Pije, ipak, pomagao Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, ali putem "tajne diplomatije", jer je direktnom intervencijom, kako se navodi, mogao da pogorša položaj i Jevreja i katolika u Evropi.

S obzirom na to da je papa Benedikt u januara ove godine odlučio da rehabilituje biskupa Ričarda Vilijamsona koji je, u više navrata, negirao nacistički holokaust, mogućnost proglašenja pape Pija XII za sveca samo je jedno od nekoliko pitanja koja narušavaju odnose između katolika i Jevreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: