Veliki broj maloletničkih trudnoća

Srbija u svetskom vrhu po broju maloletničkih trudnoća. Svake godine zatrudni oko 7 000 devojaka uzrasta između 15 i 19 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 06.12.2009.

15:25

Default images

Prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, više od polovine maloletničkih trudnoća završava se namernim prekidom. Razlog ovako porazne statistike je pre svega nedovoljna zdravstvena prosvećenost

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju i da je u Srbiji zdravlje mladih od 18 do 26 godina ozbiljno ugroženo porastom seksualno prenosivih infekcija.

A od ukupnog broja ustanovljenih trudnoća u Studentskoj poliklinici, 60 odsto studentkinja trudnoću prekida kao neželjenu.

Tek nešto više od polovine studenata u Srbiji, koristi kondom

Čak manje od 10 odsto studentkinja savet ginekologa traže kada primete problem. Većina čeka, u nadi da će infekcija proći sama od sebe.

Neke na svoju ruku koriste lekove kojima zamaskiraju sliku oboljenja pa dodatno otežavaju lečenje.

Sve veći broj doživljava neželjenu trudnoću, a posledice abortusa mogu da budu fizičke, među kojima i nemogućnost daljeg rađanja, ali i psihičke, upozorava ginekolog Studentske poliklinike, Svetlana Čolović.

“Postoje i psihološke koje mi ponekad zanemarimo. Verujte mi da tako ponekad bude dramatično da devojka posle prekida trudnoće tako reaguju da je to jednostavno trauma za ceo život”, navodi ona.

“One znaju da treba da koriste kontraceptivna sredstva, ali ih ne koriste uvek, ne koriste uvek kontraceptivna sredstva koja su prilagođena njihovom uzrastu”, kaže Čolovićeva.

Svake godine u Srbiji se obavi čak oko 200 000 namernih prekida trudnoće. Posebno zabrinjava što kontracepciju najmanje koriste mlade devojke i otuda je jako važno povećati edukativni rad u savetovalištima.

Međutim, odluka da savetovanje postane sastavni deo dnevnog rada ginekologa, znatno umanjuje, kako tvrde stručnjaci, mogućnost ozbiljnog rada na zdravtvenom prosvećivanju mladih pa između ostalog, od 2007. godine ovakav savetovališni rad i u Studentskoj poliklinici ne funkcioniše.

“Ja sam neko ko je član Evropskog udruženja za zaštitu reproduktivnog zdravlja i kontracepciju i znam kako to izgleda u svetu”, kaže Svetlana Čolović.

“I jednostavno nemoguće je da ako imate 30 pacijenata, 25 pacijenata - da ne govorimo o minutaži koju nam ostavljaju po pacijentu - to je jednostavno nemoguće raditi u sklopu normlanog radnog vremena”, smatra ona.

Prema podacima Udruženja za reproduktivno zdravlje u Srbiji se povećava i broj trudnoća kod devojaka mlađih od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: