Uskoro promena evidencije prometa

Sadašnji način evidentiranja prometa robe i usluga predstavlja opterećenje i trošak za privredu. I u nadležnom ministarstvu smatraju da su tu potrebne promene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

15:29

Default images

Aktuelni propisi o evidenciji prometa robe i usluga obavezuju sva preduzeća da vode dvostruku evidenciju o prometu robe na veliko – u svom knjigovodstvu ali i u tzv. KEPU knjizi. Za preduzeća, vođenje ove dvostruke evidencije predstavlja opterećenje i trošak.

U Ministarstvu trgovine smatraju da zastarele i nejasne propise o evidenciji prometa robe i usluga treba menjati i najavljuju skoro donošenje novog Zakona o trgovini, koji bi trebalo da na savremeniji način omogući praćenje tokova robe i usluga i eliminiše nelegalnu trgovinu.

Klasičan primer propisa koji duplira administraciju je obaveza vođenja evidencije o trgovini u tzv. KEPU knjizi na osnovu Zakona o prometu roba i usluga, kažu u Naledu.

Taj posao stvara i nepotrebni administrativni trošak, jer preduzeća vode identičnu evidenciju ulaznih i izlaznih faktura u internom knjigovodstvenom sistemu koji je daleko moderniji i jednostavniji.

"Naš predlog rešenja je da se taj pravilnik ukine ili reformiše, jer jedan službenik mora tu famoznu KEPU knjigu da popuni da bi ispunio zahtev, prema pravilniku, a onda to isto mora da uradi u nekom internom sistemu u kojem vodi evidenciju o prometu robe i usluga, npr. SAP sistemu koji koristi većina globalnih kompanija”, kaže Vuk Pribić, menadžer u kompaniji JTI.

Strategija razvoja trgovine koju je usvojila Vlada zahteva i reformu propisa o evidenciji prometa robe i usluga iz 1996. godine i pravilnika bivše savezne države koji se primenjuje kao republički, a taj propis mora omogućiti razvoj novih vidova trgovine i evidenciju posticajnih aktivnosti, kažu u resornom Ministarstvu.

“Taj pravilnik ne treba da bude opterećenje za trgovinu, već s jedne strane lak i prilagodljiv potrebama tog posla i da omogući privrednicima njihovu potrebu za povećanom pažnjom, jer imaju povećanu odgovornost u praćenju tokova robe”, rekla je Vera Despotović, savetnica u nadzoru tržišta Ministarstva trgovine.

Ukidanje ovog propisa ne bi narušilo kontrolu prometa robe koja se može obaviti proverom ulaznih i izlaznih faktura sistema u kojima se vode (poput SAP-a) i važećih cenovnika, smatraju u kompaniji “Japan tobako”.

"Ukidanjem ovog pravilnika privreda ne bi izbegavala neke obaveze prema državi, jer kad dođe u kontrolu, poreski ili carinski inspektor ima pravo na uvid u sve evidencije”, objašnjava Vuk Pribić.

Ipak, u Ministarstvu trgovine objašnjavaju da pravilnik o evidenciji prometa kompanije ne treba da doživljavaju samo kao gubljenje vremena, već i kao mogućnost da obave samokontrolu.

Novim Zakonom o trgovini koji se uskoro očekuje biće ukinute sve suvišne procedureu meri koja ne ugrožava praćenje tokova robe i podršku legalnom poslovanju, kažu u resornom Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: