Škundrić: Nema poskupljenja struje

Petar Škundrić je izjavio da nema uslova za poskupljenje struje dok se ne "podigne privreda" Srbije i ne ostvari pozitivna stopa proizvodnje.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

00:54

Default images

Ministar rudarstva i energetike Srbije je rekao da "tek kada se podigne privreda i kada krenemo pozitivnom stopom proizvodnje biće uslova za povećanje cena električne energije", i naveo "da do tada nema poskupljenja".

Škundrić je rekao i da je zamrzavanje cene struje ušlo u paket aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom da bi se zaustavio
negativan trend industrijske proizvodnje.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je rekao i da će narednog meseca biti urađene analize cene gasa, jer "postoje uslovi" za njihovo sniženje.

Naveo je i da Srbijagas ima "značajne gubitke zbog prošlogodišnjih kursnih razlika i da "postoje objektivni razlozi da cena gasa još jedno vreme ostane na istom nivou".

Na pitanje o eventualnom poskupljenju goriva za 2,5 odsto zbog zahteva ruskog dela menadžmenta Naftne industrije Srbije, Škundrić je rekao da Vlada Srbije ne treba da odlučuje o ceni prerade nafte u derivate, jer država Srbija više nije većinski vlasnik NIS-a.

On je kazao i da bi u narednih godinu i po dana trebalo da se pripremimo za otvaranje tržišta naftnih derivata.

"Sam NIS će morati da utvrđuje i ugovara cenu prerade s kompanijama koje uslužno rade preradu u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu", rekao je Škundrić.

Na pitanje kako će se formirati cena benzina, Škundrić je rekao da će Ministarstvo rudarstva i energetike i dalje određivati samo maksimalne cene, kao i da će se one menjati zavisno od cene nafte na svetskom tržištu i kursa dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: