Ljajić očekuje pozitivan izveštaj

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić očekuje da će novi izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca biti pozitivan.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2009.

14:18

Default images

"Ne mogu da tvrdim da će biti upotrebljena sintagma puna saradnja, jer je činjenica da dvojica optuženika nisu u Hagu, ali verujem da će izveštaj u celini biti pozitivan", rekao je Ljajić povodom posete Bramenca Srbiji 11. i 12. maja.

On je u Užicu, gde je bio gost na centralnoj sprolavi slavi Demokratske stranke Đurđevdana, rekao da je ova Bramercova poseta najvažnija do sada i podsetio da će od njenog ishoda zavisiti izveštaj koji će on u junu podneti Savetu bezbednosti UN.

Upitan da li posle Bramercovog izveštaja Savetu bezbednosti može očekivati da bude odblokirana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju EU, Ljajić je odgovorio da ne može predvideti stav Holandije, koja se do sada najviše tome protivila, i naglasio da će Srbija nastaviti da ulaže narore da se "haška priča okonča".

"Neopravdano smo kažnjeni iako činimo sve što možemo", rekao je Ljajić i naveo da će sa Bramercom biti analizirani svi aspekti saradnje.

On je naglasio da postoji puna saradnja kada je reč o dokumentima, svedocima i posebno zaštiti svedoka.

"Predočićemo i sve što u operativnom smislu radimo na lociranju preostale dvojice begunaca", kazao je Ljajić i dodao kako niko iz Tužilaštva više ne sumnja u napore koje Srbija ulaže u lociranje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

On je najavio da će u razgovoru s Bramercom ponoviti inicijativu da osuđenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje hoće li pravosnažna presuda Veselinu Šljivančaninu na 17 godina zatvora za zločin na Ovčari uticati na okončanje saradnje sa Tribunalom, Ljajić je kazao da "možemo da se bunimo i ljutimo, ali problem saradnje čeka, moramo ga rešiti i što pre okončati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: