Solana se susreo sa Lukašenkom

Visoki predstavnik EU Havijer Solana ocenio je da je današnji susret sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom bio "vrlo konstruktivan".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

20:57

Default images

"Naši razgovori su trajali dva i po sata. Razgovarali smo o vrlo teškim pitanjima i ja sam zadovoljan sa rezultatima. Imam utisak da je predsednik (Lukašenko) za saradnju sa Evropskom unijom", rekao je Solana novinarima posle susreta.

Lukašenko je sa svoje strane rekao da on zastupa "otvorenu i poštenu politiku prema EU", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Ovo je prva poseta Solane Belorusiji, bivšoj sovjetskoj republici koju su SAD nazvale "poslednjom diktaturom u Evropi" i koju EU snažno kritikuje zbog nedostatka demokratskih sloboda.

Solanina poseta je najnoviji znak otopljavanja odnosa između Belorusije i Evropske unije, navodi agencija AFP.

Evropljani su oktobra prošle godine suspendovali na šest godina zabranu izdavanja viza za 36 od 41 zvaničnika Belorusije, među kojima je i Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine.

EU razmišlja da ponudi Belorusiji da, pod uslovom da krene ka demokratizaciji, uključi tu zemlju u projekt "istočnog partnerstva" koji će formirati sa pet bivših sovjetskih republika (Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Azerbejdžan i Jermenija).

Partnerstvo treba da bude formirano na samit u Pragu u maju, ali odluka još nije doneta da li u njega pozvati i Lukašenka, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: