Jelašić: Potrebna dodatna sredstva

Srbiji su neophodna dodatna finansijska sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, poručuje guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 12.02.2009.

17:31

Default images

Jelašić je novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za finansije rekao da je sigurno da će Srbiji biti potrebno više sredstava od MMF-a, ali da je pitanje šta je to što država može da uradi u uslovima svetske ekonomske krize da bi dobila dodatna sredstava.

”Siguran da će nam MMF odobriti dodatna finansijska sredstva ali sa druge strane i Srbija mora da se prilagodi. Sigurno da će nam biti potrebno više finansijskih sredstava, ali ne radi se samo o tome već i o pitanju šta Srbija može da uradi jer u promenjenim uslovima dobijanje više sredstava zahteva i jačanje fiskalne i monetarna politike koja treba da ide u korak sa tim zahtevom za veća finansijska sredstva“, objasnio je on.

Jelašić je podsetio da su članovi MMF-a više puta ponovili da se finansiranjem stvari odlažu, a prilagođavanjem se rešavaju, dodajući da to zavisi od toga šta smo spremni konkretno da uradimo.

Rano je da se priča o dodatnim finansijskim sredstvima jer moramo da vidimo šta je to što se u Srbiji može uraditi prvenstveno kada je u pitanju fiskalna politika, naglasio je Jelašić.

On je ocenio i da će odluka MMF o proširivanju aranžmana sa Srbijom zavisiti i od ”rebalansa budžeta“, naglašavajući da moramo biti svesni da ključ koji se zove MMF otvara i mnoga druga vrata- vrata Svetske banke ali i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Upitan da li je tačno da su strane banke povukle 600 miliona evra iz Srbije, Jelašić je rekao da su se strane banke u poslednja tri meseca protekle godine značajno zadužile u inostranstvu da bi izašle u susret građanima Srbije koji su se odlučili da povuku deo svoje ušteđevine.

Guverner je rekao da je situacija sada normalizovana i da se ušteđevina u međuvremenu ponovo povećava, tako da je u januaru zabeležen rast štednje od 40 miliona evra, a u prvih nekoliko dana februara od 15, 16 miliona evra.

Đelić: Podrška EU budžetu Srbije

Srbija će od Evropske unije, uz redovnu makroekonomsku pomoć, dobiti dodatna značajna sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA) kao podršku budžetu Srbije, izjavio je danas potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Narednih dana putujem u Brisel kako bih sa evropskim zvaničnicima utvrdio tačan iznos, rekao je Đelić novinarima na prijemu povodom otvaranja novog sedišta Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

"Ta dodatna pomoć neće ugroziti projekte koji se sada planiraju u okviru IPA projekata, jer ćemo sagledati i 2009. i 2010, tako da ćemo, s jedne strane, imati direktnu podršku našem budžetu već ove godine, a istovremeno i sprovoditi projekte u sklopu pretpristupne pomoći u godinama koje dolaze", rekao je on.

Đelić, koji je ranije danas u Beogradu razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, precizirao je da se ta dodatna sredstva uklapaju u makroekonomsku pomoć EU budžetu Srbije od 2009. do 2012, u visini od jedne milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: