Ljajić: Rastu šanse za inicijativu

Rasim Ljajić izjavio je da članice OIK-a i Arapske lige neće u Generalnoj skupštini UN glasati protiv inicijative Srbije.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 19.09.2008.

08:29

Default images

Ministar za rad i socijalnu politiku razgovarao je proteklih dana u Njujorku sa predstavnicima zemalja članica Organizacije islamske konferencije i Arapske lige o inicijativi da Međunarodni sud pravde proceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Deo članica ovih organizacija biće uzdržan pri glasanju, jer su, kao što je poznato, pod pritiscima, ali će zato dobar deo biti za našu Rezoluciju" izjavio je Ljajić za "Večernje novosti".

Ministar je bio u Njujorku uoči zasedanja Komiteta, kao predvodnik delegacije Srbije na zasedanju Izvršnog odbora UNICEF-a.

Upitan može li se predvideti kakve su šanse da naš predlog dobije većinu, on je odgovorio: "Mislim da nam šanse rastu".

"Bitno je da se promenila politička klima otkako je počelo naše lobiranje za taj predlog, a imamo još mesec dana koje moramo maksimalno da iskoristimo, za kontaktiranje i obilazak mnogih zemalja. Biće veliki broj uzdržanih na glasanju, ali će neke države koje su priznale Kosovo podržati Rezoluciju. Zbog toga mislim da imamo šansu", rekao je Ljajić.

On je naveo da je razgovarao sa šefom kancelarije Organizacije islamske konferencije u kojoj je 57 zemalja, a od kojih je svega šest priznalo Kosovo, zatim, sa šefom misija Katara, Ugande (koji je i predsedavajući OIK), Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

"Prenosio sam im da naš predlog nije konfrontirajući, već da savetodavno mišljenje suda može da doprinese povratku pregovorima i dolasku do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju", kazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: