Miladin Kovačević na saslušanju

U okviru istrage protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića saslušani su Miladin Kovačević i njegovi roditelji.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2008.

14:17

Default images

Miladin Kovačević, protiv koga se u SAD-u vodi krivični postupak, pojavio se u Palati pravde u Beogradu, kako bi svedočio u okviru istrage protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića, koji se tereti da je Kovačeviću izdao privremenu putnu dozvolu iako su mu američke vlasti ranije oduzele pasoš zato što je povredio jednog američkog studenta u tuči.



Miladinovi roditelji, koji su takođe svedočili, kažu da su zahvalni bivšem vicekonzulu u Njujorku, jer je spasao život njihovom sinu.

Saslušanje Miladina Kovačevića i njegovih roditelja trajalo je šest sati.

Miladin, koga traže u SAD zbog povređivanja američkog studenta Brajana Štajhauera u tuči, po savetu advokata nije želeo da javno govori.

On je u neformalnom razgovoru rekao da je legalno napustio SAD, da je on samo običan mladić koji želi da živi normalno, a da je do fizičkog obračuna došlo nakon što je Štajhauer napao devojku koja je bila sa njima u društvu.

Miladin Kovačević i njegovi roditelji ponavljaju da pristaju samo na suđenje u Beogradu.

Otac Petar kaže da je boravak u američkom zatvoru za Miladina bio boravak u logoru i da su zahvalni vicekonzulu Igoru Miloševiću.

"On je samo radio svoj posao, a zahvaljujući časnom obavljanju posla, spasio je život mome sinu", kaže Petar Kovačević.

Bivši vicekonzul u Njujorku Igor Milošević, koji se od 2. septembra nalazi u pritovru, tereti se da je zloupotrebio službeni položaj tako što je Kovačeviću izdao privremenu putnu dozvolu, iako su mu američke vlasti ranije oduzele pasoš, i na taj način mu omogućio da se vrati u Srbiju.

Odbranu Miloševića da je za takav potez dobio saglasnost od konzula Slobodana Nenadovića potvrdila je i porodica Kovačević.

Zahtev advokata odbrane da se Miloševiću sada ukine pritvor sud nije prihvatio, jer bi trebalo da se saslušaju još dva svedoka koja rade u konzulatu u Njujorku.

Advokat očekuje da će u komunikaciji sa Ministartvom spoljnih poslova sud uspeti za desetak dana da dovede ove svedoke. Podsetimo, postupak protiv Kovačevića u SAD vodi se zbog toga što je tokom tuče kolegi Brajanu Štajnhaueru naneo teške telesne povrede. Inače, slučaj Miladina Kovačevića poslednjih meseci prilično je uzburkao odnose između SAD i Srbije.

Protiv bivšeg konzula Igora Miloševića vodi se istraga zbog sumnje da je pomogao Miladinu Kovačeviću i izdao privremenu putnu ispravu, pošto su mu američke vlasti oduzele pasoš.

Protiv Miloševića ranije je pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i on je opozvan sa funkcije vicekonzula.

Kovačević je u vezi s tim slučajem danas saslušan kao svedok, a kao svedoci su pozvani i njegovi roditelji. Slučaj Miladina Kovačevića u Srbiji nije mnogo odmakao.

Njegov advokat Veselin Cerović potvrdio je za B92 da američke vlasti još nisu poslale dokumentaciju u vezi sa postupkom protiv njegovog klijenta.

On smatra da će SAD preko tog slučaja vršiti pritisak na Srbiju u društveno-ekonomskim sferama.

"To oklevanje da pošalju dokumentaciju može da znači da američka strana za sada nema nerava da ustupi predmet srpskom pravosuđu. Naš Zakonik o krivičnom postupku ne dopušta izručenje srpskih državljana stranoj državi i sa tog aspekta ne postoje pravni okviri za izručenje Miladina Kovačevića. Zbog brljotine koja je nastala u radnjama konzula i prvog sekretara Igora Miloševića, Amerika se našla povređenom. Kako kažu predstavnici američke ambasade u Beogradu, povređeno je njihovo gostoprimstvo koje su ukazali našem konzulatu u Njujorku", rekao je Cerović.

Kao vid takvog pritiska može se protumačiti i zahtev američkog senatora Čarlsa Šumera da američki kongres Srbiji obustavi pomoć od 50 miliona dolara, dok se Miladin Kovačević ne pojavi pred sudom SAD.

U međuvremenu, Kovačević, koji je na američkom koledžu studirao i igrao košarku, po dolasku u Srbiju potpisao je ugovor i počeo da nastupa za KK Vrbas.

Zbog toga je, pre nekoliko dana, američka senatorka Hilari Klinton od kompanija koje su sponzori KSS-a, zahtevala da prekinu sa finansiranjem srpske košarke.

Zahtev Klintonove prihvatila je kompanija Hemofarm. Međutim, prema rečima generalnog sekretara KSS-a Predraga Bojića, to neće naneti nikakvu štetu savezu, jer je Hemofarm svoje obaveze već izmirio.

"Sve što je Hemofarm imao obavezu da isporuči, isporučio je. Ja se iskreno nadam da - kada se završi čitava ova priča oko igrača Kovačevića, Amerike, Hilari Klinton, a završiće se tako što će to biti na nivou dve države, odnosno dva pravosuđa - Hemofarm i KSS će nastaviti, što iskreno i želim. Ostale kompanije: Kappa, AND1 i Efes pilsen, pojedine se nisu oglašavale, dok su se pojedine oglasile s konkretnim da njih ne interesuje inicijativa Hilari Klinton i da oni nastavljaju saradnju", rekao je Bojić.

Ministarstva pravde Srbije i SAD su u kontaktu zbog tog slučaja, a prema rečima ministarke Snežane Malović, po dobijanju dokaza iz Amerike, to ministarstvo će ih proslediti tužilaštvu na dalje postupanje. Inače, i Interpol je objavio "crvenu poternicu" za Miladinom Kovačevićem, što znači da će - ako pređe granicu Srbije - biti uhapšen i izručen u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: