Zašto službe nisu pratile sinovca

Ukoliko je Dragan Karadžić, sinovac Radovana Karadžića, bio njegov jedini jatak, to bi ukazivalo na veliku nesposobnost službi.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2008.

17:10

Default images

Stručnjaci smatraju da bi ta činjenica bila još jedan dokaz tadašnjeg nepostojanja političke volje u Srbiji da haški begunci budu uhapšeni. Istovremeno, pravnici navode da bi Dragan Karadžić mogao i krivično da odgovara zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuje da se iza priče Dragana Karadžića kao jedinog jataka jednog od najtraženijih haških begunaca, namera da se prikrije šira mreža njegovih pomagača.

"Ne verujem da je on baš bio mnogo u prilici da mu pomaže s obzirom da bi moralo da je bio pod prismotrom, dakle da su pre svega najbliži rođaci Karadžića morali biti praćeni, jer se pre svega od njih očekivalo da mu pomognu. Ukoliko je sinovac zaista pomagao Karadžiću u skrivanju, onda je u pitanju zaista ili ogroman propust službe ili da kažem loša namera - dakle da je neko namerno pustio da se to radi", kaže Dragišić.

Podsetimo, bivši šef BIA Rade Bulatović, kada su prekinuti pregovori sa Evropskom unijom zbog toga što nije uhašen Ratko Mladić, izjavio je da to svojevremeno nije učinjeno zbog opštih društvenih prilika u zemlji.

"Kada je u pitanju sama služba, problem nije rešen jednim delom i zbog onoga o čemu mi danas razgovaramo. A drugim delom - nešto što je društvo, ukupni društveni odnosi", rekao je svojevremeno Bulatović.

Profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić navodi da je za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela zaprećena novčana kazna, ili kazna zatvora do 2 godine. On objašnjava da se zatvorska kazna produžava ukoliko se pomaže učiniocu težeg krivičnog dela - za delo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina, kazna za pomagača je od 1 do 8 godina zatvora.

"S jedne strane, potrebno je dokazati da je konkretno lice zaista pomagalo, a čak i neka javna izjava u novinama ili na bilo koji drugi način, dakle, sama po sebi, ne mora biti dokaz ako se to ne dokaže i u krivičnom postupku. Sa druge strane, sinovac, u ovom slučaju, ne spada u kategoriju lica koja se ne kažnjavaju. Tu spadaju samo neki bliži srodnici za takvo krivično delo, poput recimo, srodnika u pravoj liniji, ili bračnog druga, vanbračnog supružnika, odnosno eventualno braće i sestara, odnosno usvojilaca ili usvojenika", kaže Škulić.

Interesantno je da je Dragan Karadžić danas došao u zgradu Specijalnog suda u posetu stricu, ali se vrlo kratko zadržao i nije želeo da razgovara sa novinarima.

Istovremeno, on je za italijanski list "Korijere dela sera" izjavio da je njegov stric sa tribina stadiona u Italiji pratio utakmice Intera i navijao za svoje idole Sinišu Mihajlovića i Dejana Stankovića.

List navodi da je treći čovek, koji za sve vreme trajanja intervjua nije napuštao prostoriju, rekao i da je Radovan Karadžić normalno putovao u zemlje Evrope sa hrvatskim pasošem i pod imenom Petar Glumac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: