Jeremić: Pravi trenutak za SSP

Vuk Jeremić navodi da od uslovljavanja potpisivanja SSP-a saradnjom sa Hagom imaju koristi samo grupe koje žele da zaustave tu saradnju i blokiraju evropske integracije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.04.2008.

08:59

Default images

"Iz iskustva znamo da integracija može da stvori pozitivnu dinamiku u korist dogovora i pomirenja čak i na mestima na kojima je to izgledalo nemoguće", naveo je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u autorskom tekstu koji danas objavljuje Internešenel herald tribjun.

On je dodao da će "budući dogovor lakše postići ako cela Srbija, uključujući i Kosovo, krene putem integracije u Evropu".

"Važno je da evropska budućnost Srbije bude nepovratno potvrđena kako bi EU postala novi faktor jedinstva na Balkanu, a ne dalji izvor podele", naveo je Jeremić.

Od suštinskog značaja je, dodao je Jeremić, da to napredovanje ne bude blokirano maksimalističkim zahtevima koje napredak i dogovor čine manje mogućim.

"Nema uspešne budućnosti Srbije u izolaciji od ostatka Evrope. A ne može biti ni stabilnosti i bezbednosti za zapadni Balkan bez saradnje sa demokratskom Srbijom", naveo je on.

Jedini zahtev Srbije jeste da se tretira isto kao i ostale zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji i u tom smislu Jeremić je pomenuo saradnju sa Haškim tribunalom koja je ključni uslov za potpisivanje sporazuma sa EU.

"Spremni smo da u potpunosti ispunimo naše obaveze, ali ne možemo da prihvatimo duple standarde, posebno u svetlu skandaloznog oslobađanja Ramuša Haradinaja, kosovskog Albanca koga smatramo ratnim zločincem", napisao je Jeremić.

Jeremić kao primer navodi da je Hrvatska potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izručenja svih haških optuženika.

On zato dodaje da od takvih uslovljavanja Srbije koristi imaju samo grupe koje žele da blokiraju evropske integracije i zaustave saradnju sa Tribunalom.

"To nije u interesu ni Srbije ni Evropske unije", naveo je Jeremić.

Jeremić smatra da je pravo vreme za Srbiju i EU da potpišu SSP i da će to uticati na izgradnju poverenja i garantovanja bezbednosti i napretka celog regiona.

"To je prilika koju ne možemo da propustimo", napisao je na kraju srpski ministar.

Ren: Sporazum zavisi od saradnje s Hagom

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija može da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ali da će ratifikacija tog sporazuma zavisiti od saradnje s Haškim tribunalom.

"Srbija je najvažniji faktor u regionalnoj stabilnosti i dobrosusedskim odnosima na Balkanu. Srbija ima potencijala da bude pokretač u regionu i EU je spremna da ubrza njen put ka Uniji, uključujući i davanje statusa kandidata", rekao je Ren u intervjuu banjalučkom "Glasu Srpske".

Prema njegovom mišljenju, Srbija mora ponovo da potvrdi svoj evropski izbor i ispuni uslove za to.

"U rukama građana Srbije je ključna odluka. Srbija može da se okrene evropskoj budućnosti, ili da rizikuje samoizolaciju", rekao je Ren i dodao da će prva opcija Srbiju pokrenuti napred, prema stabilnosti, većim slobodama i prosperitetu, a da druga "ne vodi nigde".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: