Nedelja, 22.10.2023.

17:16

Upotrebili su "Gvozdenu žaoku": Spremaju im "kraj"? VIDEO

Precizni minobacač "Gvozdena žaoka" prvi put je ušao u operativnu upotrebu.

Izvor: Blic

Upotrebili su
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Maglan je koristila ovo inovativno oružje za gađanje Hamasovih raketnih bacača u Pojasu Gaze, otkrila je u nedelju portparolska jedinica IDF-a.

Gvozdenu žaoku je razvio Elbit Sistems, a prvi put su ga javnosti predstavili Ministarstvo odbrane, IDF-ove kopnene snage i Elbit 2021. Minobacač je dizajniran za upotrebu i na otvorenom terenu i u urbanim sredinama, uz korišćenje preciznog ciljanja kako bi se smanjila mogućnost povrede civila.

Sada je rečeno da je prvi put uspešno korišćena u ratu u Izraelu. Oružje se sastoji od minobacača od 120 mm koji koristi GPS i lasersko navođenje za precizno gađanje ciljeva. Ima domet od 1-12 km i može da prodre u dvostruko armirani beton.

"Zahvaljujući preciznosti, ubojitosti i stručnosti boraca, jedinica Maglan je u saradnji sa Vazduhoplovnim snagama raznela desetine terorista raznim sredstvima, među kojima je i precizni minobacač "Gvozdena žaoka", rekao je komandant brigade komandosa pukovnik Omer Koen.

Kako je rekao, od početka rata, brigada komandosa se žestoko borila protiv napada neprijatelja i eliminisala preko 100 terorista u Pojasu Gaze, piše Džerusalem post.

"Redovne i rezervne jedinice Maglan, Egoz ​​i Duvdevan će doći do svakog mesta i svakog neprijatelja i eliminisati ih zajedno. Mi ćemo pobediti, siguran sam u naše vojnike i verujem im", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: