Redovna nastava na niškom Pravnom

Nastava na Pravnom fakultetu u Nišu danas se odvija normalno, nakon što je juče uhapšen dekan Miroljub Simić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2007.

11:41

Default images

Profesor Simić predavao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu pre četiri godine i za taj period postoji osnovana sumnja da je primao mito i da je zloupotrebio službeni položaj. Profesori iz Niša veruju da je njihov kolega zloupotrebljen. Studenti Pravnog fakulteta u Nišu uglavnom su iznenađeni zbog hapšenja dekana, ali nisu iznenađeni mogućnošću da u Nišu ima korupcije na fakultetima.

Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Nišu saopštilo je, povodom privođenje dekana, da očekuje da će nadležni organi i u ovom slučaju preduzeti mere za utvrđivanje materijalne istine.

Na fakultetu se redovno obavljaju tekuće radne, nastavne i ispitne aktivnosti, napominje se u saopštenju.

Vršilac dužnosti dekana Dragan Čorbić veruje da je profesor Simić zloupotrebljen u ambijentu koji daje povode za takve sumnje i optužbe, misleći pri tom na organizaciju nastave na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

"Znam ga kao izuzetno korektnog kolegu, odgovornog čoveka i čoveka koji je rad da izađe u susret ljudima", kaže Čorbić.

"Ambijent unutar kojeg je on bio… Oni su trogodišnje studije osnovali, izdavali su neke diplome, koje je samo sekretar potpisivao. Ja se čudim kako nadležno ministarstvo i organi ne reaguju na tu činjenicu", kaže on.

Profesor Čorbić očekuje da dekan Miroljub Simić nakon 48 sati bude pušten na slobodu, s obzirom na to da ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Podsetimo, u nastavku akcije otkrivanja zloupotreba i korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu juče je uhapšeno još pet profesora osumnjičenih da su primili mito, među kojima i dekan Pravnog fakulteta u Nišu Miroljub Simić, koji u Kragujevcu ranije predavao Uvod u pravo.

U vreme izbijanja afere "indeks" na fakultetu u Kragujevcu nije bio angažovan nijedan profesor iz Niša.

U međuvremenu policija je ispitivala slučajeve prebacivanja studenata sa niškog na kragujevački fakultet, ali nikakve nepravilnosti nisu pronađene.

Protestovali studenti, MUP demantuje

Protest studenata u Kragujevcu (Beta)
Studenti kragujevačkog Pravnog fakulteta protestovali su zbog "nejasnog masovnog odvođenja studenata na informativne razgovore u Smederevo", povodom hapšenja grupe profesora osumnjičenih za korupciju.

Studenti su, u organizaciji Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta, protestovali i zbog primene "nezakonitih i represivnih mera" prilikom uzimanja izjava.

Na skupu ispred zgrade Dekanata Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Studentskog parlamenta istakli su da je tokom istrage oko 250 studenata pozvano na informativne razgovore u vezi sa polaganjem ispita, ocenivši da su time "prava studenata sve više ugrožena".

Predstavnici Studentskog parlamenta pozvali su "nadležne organe da prekinu sa pritiscima na studente", a okupljene studente na odbranu fakulteta.

Student kragujevačkog Pravnog fakulteta Relja Pantić rekao je agenciji Beta da se ne slaže sa zahtevima Studentskog parlamenta i zauzeo se za primenu Zakona o krivičnom postupku i preduzimanje svih zakonskih mera kako bi bila utvrđena verodostojnost ocena koje su studenti dobijali na ispitima.

Pantić je rekao da u indeksu ima 13 ocena iz predmeta profesora koji su uhapšeni i poručio nadležnima da mogu da ga pozovu i utvrde verodostojnost položenih ispita.

"Iza svakog mog položenog ispita stoji ogroman rad i znanje", rekao je Pantić i dodao da "strahuju samo oni koji su nelegalno došli do svojih ocena".

Policija je uhapsila ukupno 20 profesora, službenika i diplomaca osumnjičenih za umešanost u korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je međutim danas demantovalo navode studenta da policija koristi represivne mere u otkrivanju korupcije na tom fakultetu i ukazalo da nema ni govore o masovnim privođenjima studenata.

800 poziva za korupciju

Ministarstvo prosvete je u poslednjih mesec dana primilo oko 800 poziva na poseban broj telefona, namenjen prijavljivanju korupcije na fakultetima, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Od ukupnog broja poziva, 70 odsto se odnosi na provere navodno falsifikovanih diploma, a 30 odsto na konkretne slučajeve korupcije. Sve prijave prosleđuju se policiji.

Iz Ministarstva prosvete napominju da je broj telefona 011/363-1308, namenjen isključivo za prijavu korupcije na univerzitetima, dok je za probleme u srednjim školama zadužena Republička prosvetna inspekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: