Traže privremeno oslobađanje

Branioci šest bivših funkcionera Srbije i Jugoslavije od Haškog tribunala tražili njihovo privremeno oslobađanje.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

11:31

Default images

Pomenuti su optuženi za zločine na Kosovu 1999, a branioci su podneli zahtev Sudskom veću Haškog tribunala za privremeno puštanje na slobodu svojih klijenata tokom zimske pauze u tom sudu, objavljeno je u Hagu. Traženo je oslobađanje od 16. decembra do 15. januara.

U obrazloženju zahteva odbrane navedeno je da zimska pauza zbog božićnih i novogodišnjih praznika traje od 18. decembra do 16. januara.

"Optuženi su uvek ispunjavali sve uslove postavljene u dosadašnjim odlukama o privremenom oslobađanju, uključujući uslove koji se odnose na medicinsku negu. Vlada Srbije obezbedila je odgovarajuće garancije, a boravak optuženih na privremenoj slobodi ni na koji način nije rizik za žrtve i svedoke", tvrde branioci.

Nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović, penzionisani generali Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i penzionisani policijski general Sreten Lukić optuženi su za progon, prisilno premeštanje i ubistvo oko 800.000 Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Suđenje optuženima je počelo 10. jula. Sudije su ranije najavile da bi optuženi zimsku pauzu u Tribunalu mogli da provedu na privremenoj slobodi. U toku je dokazni postupak tužilaštva.

Postupak protiv sedmog optuženog, penzionisanog policijskog generala Vlastimira Đorđevića, nekadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije, izdvojen je jer je on još na slobodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: