Osvajanje slobode, šesti put

Direktorka Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvaj-Horvat dobitnica ovogodišnje nagrade Osvajanje slobode.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2006.

08:04

Default images

Nagradu dodeljuje Fond Maja Maršićević-Tasić, a ove godine je dodeljena Hedvig Morvaj-Horvat jer se ona kroz svoj rad posebno angažovala na ukidanju viza Evropske unije za građane Srbije, a zaslužna je i za to što je na ovogodišnjem Egzitu jedan od gostiju bio i Oli Ren, evropski komesar za proširenje.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže da je Hedvig Morvaj-Horvat pokrenula kampanju Građanskog pakta za ukidanje viza, koja traje od 2002.

"Ona je uspela da istraži taj problem i da ga ugradi u međunarodnu publicistiku i institucije. Iz tog rada proistekla je knjiga 'Najbolje priče iz reda za vize', koju su Građanski pakt i Hedvig Morvaj-Horvat uspeli da ove godine predstave u Evropskom parlamentu", kaže Borka Pavićević.

Dobitnica nagrade kaže da je iznenađena: "U kancelariji koja se isprečila između mene i moje okućnice, na zidu stoji rečenica pokojnog premijera.

'U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.' Dok god ta, laserski precizna dijagnoza bude tačna, nagrade kao ova biće ne samo dragocene, već i neophodne, zbog svih onih koji neće i ne mogu da gledaju korov, koji su spremni da kažu da je to korov", kaže Hedvig Morvaj-Horvat.

Nagradu Osvajanje slobode ove godine je dodelio žiri koji čine dosadašnje dobitnice nagrade, a to su Borka Pavićević, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, Goranka Matić i Olja Bećković.

Nagrada se dodeljuje od 2001. ženi koja se svojim delovanjem zalaže za poštovanje ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije. Nagrada je posvećena sećanju na Maju Tasić-Maršićević iz Građanskog saveza Srbije, koja je 2001. stradala u saobraćajnoj nezgodi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: