Stižu ledeni dani, biće i do -20 VIDEO

U proteklih sedam dana imali smo smenu prolećnog, jesenjeg i pravog zimskog vremena.

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 12.01.2022.

19:19

Stižu ledeni dani, biće i do -20 VIDEO
Foto: EPA/Darek Delmanowicz

Zbog toplih zima poslednjih godina, ledenu noć kakva je najavljena sa temperaturama od minus 20 do minus 6, odavno nismo imali.

Uticaj ledenog vazduha sa severoistoka Evrope donosi nam ekstremno niske temperature, pa se u Sjenici očekuje i do minus 20 stepeni.

U Srbiji će sutra ujutro biti veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem, a tokom dana malo i umereno oblačno sa sunčanim intervalima i hladno.

Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak, zapadni i severozapadni.

Uveče i tokom noći u severnim i centralnim predelima Srbije oblačno i suvo.

U petak ujutro u većem delu slab i umeren, a na jugu ponegde i jak mraz.

Tokom dana u petak i za vikend malo i umereno oblačno, samo u subotu jače prolazno naoblačenje, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme.

"Praktično najhladnije jutro od početka zime koje nas sutra očekuje. Ovako hladan period završava se u petak ove nedelje, onda ćemo ući u malo topliju varijantu vremena pri čemu neće biti toplo kao početkom godine, kada smo imali do 19 stepeni u nižim predelima, ali da kažemo sa temperaturama do 9 stepeni što je
prihvatljivije u odnosu na ovako niske temperature", rekao je meteorolog Slobodan Sovilj.

  • Oprezno, bez naglih pokreta i bez straha, osnovni su saveti za bezbednu vožnju po snegu i ledu. Ali, pre svega, neophodno je da vaš automobil bude opremljen za zimske uslove, te da obavezno imate metlicu za čišćenje snega, kao i strugač leda.


"Definitivno mora da se vodi računa kakvi su im pneumatici, ovo nije vreme zaista da se vozi sa letnjim pneumaticima, nije ni vreme kada se vozi sa pneumaticima koji su ulošem stanju. Treba da rade grejači, brisači, mora da se ima dovoljno goriva, tečnosti za pranje stakala", rekao je Milan Božović iz komiteta za bezbednost saobraćaja.

On je uputio i apel svim pešacima.

"Apel pešacima je da moraju promeniti svoje ponašanje, same te kapuljače i kape koje nose, smanjuju njihovu mogućnost i da vide i da čuju", kazao je.

Ortopedi i traumatolozi imaju pune ruke posla ovih dana.

Vodite računa zbog takozvanog crnog leda, kada trotoar izgleda kao da je samo mokar, a zapravo se na njegovoj površini stvorio led, koji lako dovede do pada i povreda.
  • Savet: Ruke uvek trebaju da budu slobodne dok se krećete, ne držite ih u džepovima, jer ćete laške balansirati ako se okliznete.


Opširnije u video-prilogu.

Kako se sačuvati od ledenih dana?

Niske temperature mogu da budu opasne, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u svojim uputstvima objasnio je kako treba da se ponaša, kada su napolju ovako niske temperature.
  • PROVERITE VREMENSKU PROGNOZU


Ne izlažite se ekstremnim vremenskim uslovima bez preke potrebe. Imajte u vidu da pri jako niskim temperaturama i vetru promrzline mogu nastati nakon svega nekoliko minuta izloženosti. Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali. Ponesite rezervnu odeću za utopljavanje.
  • NEKA DRUGI ZNAJU GDE IDETE


Pre nego što krenete, obavestite nekog od članova porodice ili prijatelja kuda ste krenuli i kada planirate da se vratite. Ukoliko ćete biti negde udaljeni, recite im kojom rutom idete.
  • OBUCITE SE TOPLO


Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.
  • KREĆITE SE


Ako ostanete u pokretu dok ste vani, vaša cirkulacija će biti bolja i pomoći će vam da održite telesnu toplotu.
  • NE POTCENJUJTE UTICAJ HLADNOG VETRA


Jak vetar utiče na organizam da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.
  • NE IGNORIŠITE UKOČENOST ILI UTRNULOST PRSTIJU


Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).
  • NEMOJTE BEZ POTREBE PREVIŠE DUGO BORAVITI NA HLADNOĆI


Sklonite se od hladnoće na svakih sat vremena i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.

Upozorenje: Šta ne treba raditi ako dođe do smrzavanja

FOTO: Printscreen/ Prva TV
  • Nikada nemojte trljati površinu promrzlog dela tela ili stavljati sneg na nju. Trljanjem se dodatno oštećuje tkivo.
  • Nemojte bušiti plikove na promrzlini. Lagano ih prekrijte sterilnom gazom ili čistom suvom tkaninom kako biste sprečili infekciju.
  • Nemojte stavljati smrznute delove tela na radijator, zagrevati ih vrućim oblogama ili termoforom ili ih prinositi otvorenim izvorima toplote kao što je vatra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: