Blinken i Lavrov se posvađali

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Entoni Blinken posvađali su se ove nedelje tokom večere u Stokholmu.

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2021.

11:21

Blinken i Lavrov se posvađali
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

Rasprava se dogodila tokom razgovora o događajima u Ukrajini, prenela je agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa događajem.

Sagovornici agencije tvrde da je do rasprave došlo tokom razgovora o kontramerama Zapada u slučaju "ruske agresije" na Ukrajinu.

"Oštra razmena mišljenja počela je nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni evropski saveznici počeli da traže načine, uključujući moguće sankcije, da odgovore na pretnju ’invazije Rusije‘ na Ukrajinu u vezi sa raspoređivanjem ruskih trupa u blizini granice susedne zemlje", navodi agencija.

Prema navodima dva izvora, Lavrov je podsetio da se 2014. godine u Ukrajini dogodio državni prevrat, a takođe je primetio da NATO i EU suzbijaju drugačije mišljenje i prete Rusiji.

Blinken je sa svoje strane izjavio da su snage lojalne bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču navodno "otvorile vatru na mirne demonstrante u Kijevu, ubivši više od stotinu ljudi". Američki državni sekretar je takođe napomenuo da je NATO odbrambeni savez, navodi se u članku.

Blinken i Lavrov sastali su se u četvrtak u švedskoj prestonici na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kako je ranije izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Stokholmu bio je dobra prilika da zemlje jasno objasne svoje stavove, ali da se oni po mnogim pitanjima razilaze.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i u svetlu oružanog sukoba u Donbasu. Moskva je kao odgovor na sankcije Zapada preduzela slične mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: