Koštunica: Ustav, pa izbori

Posle donošenja ustava, slede izbori na svim niovima, pa i za predsednika Srbije, izjavio premijer Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.06.2006.

08:44

Default images

Koštunica je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije prilikom obrazlaganja predloga da Ivana Dulić-Marković bude izbrana na mesto potpredsednice Vlade, govorio i o novom ustavu, izborima, ucenama Evropske zajednice i Kosovu. On je rekao da sve parlamentarne stranke treba da se usaglase oko novog ustava, koji podrazumeva i nove izbore.

"Naravno da ima stranaka koje svoj politički program manje ili više, katkad i isključivo, svode na zahtev za raspisivanje izbora i to neretko izbora odmah, ali i ove stranke kojima su izbori, i potpuno legitimo, izvan svega, mogu da budu zadovoljne, jer onog časa kada Srbija dobije nov odgovarajući ustav doći će do raspisivanja izbora. Pravilo je jasno i ono glasi: novi ustav - izbori, i istovremeno glasi: izbori i za Skupštinu Srbije i za predsednika Republike Srbije", rekao je Koštunica. 

Koštunica je izjavio da vlada nije promenila svoj ustavni predlog da se predsednik Republike bira neposredno na izborima, ali je istakao da su konsultacije u toku i da će se videti kakvo će biti konačno rešenje. Koštunica je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je od načina izbora predsednika i drugih institucija i tehničkih pitanja mnogo važnije da Srbija dobije novi ustav.

Dodao je da će se razgovarati o svemu i da se još raspravlja koje će rešenje biti predloženo. Koštunica je naveo da se "primičemo trenutku kada ćemo moći jednostavno da kažemo da će niz reformskih zakona koji su doneti i koji će biti doneti - biti u skladu sa zakonom iznad svih zakona, a to je ustav". Dodao je da su i do sada zakoni usvajani u skladu sa evropskim standardima "računajući da ćemo jednog dana imati takav ustav".

Usaglašavanje predloga ustava

Stručnjaci vladajuće koalicije i Demokratske stranke počeli usaglašavanje dva predloga za novi ustav Srbije. Zoran Lončar, u ime Vlade Srbije, i Dragor Hiber, predstavnik DS-a, posle sastanka održanog sinoć nisu želeli da iznose detalje konsultacija s predsednikom Skupštine Srbije Predragom Markovićem i kratko su naveli da su počeli rad na usaglašavanju ustavnih odredaba.

Dragor Hiber je za B92 rekao da su na prvom sastanku dogovoreni početna dinamika, način i tehnika rada. "Prvi je zadatak da do sledećeg ponedeljka pravno-tehnički usaglasimo prvih 80 članova Predloga Ustava. Mislim da ćemo uspeti u tome jer tu, sem jedne ili dve, nema bitnijih političkih alternativa. Onda će doći složenija pitanja, gde su razlike veće, a tada ćemo videti kakva će dinamika zaista postojati", kaže Hiber.

Predsednik parlamenta Predrag Marković ocenjuje da će konsultacije biti završene za nedelju dana, kada će i javnost biti obaveštena o rezultatima usaglašavanja tog predloga.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije sinoć nisu prisustvovali sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: