Solženjicin optužuje NATO i SAD

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Aleksandar Solženjicin optužio SAD i NATO da žele da opkole Rusiju.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

11:37

Default images

Solženjicin je u intervjuu za Moscow News izjavio da je jedini cilj NATO-a da liši Rusiju suvereniteta. "Premda je jasno da sadašnja Rusija ne predstavlja pretnju, NATO metodično i stalno gradi svoju vojnu mašineriju na istoku Evrope i opkoljava je sa juga", rekao je bivši sovjetski disident.

"To uključuje otvorenu materijalnu i ideološku podršku za tzv. obojene revolucije i paradoksalno nametanje severnoatlantskih interesa u centralnoj Aziji. Mala je suštinska razlika između akcija NATO-a i SAD, a nema sumnje da se NATO i SAD pripremaju da opkole Rusiju i oduzmu joj suverenitet", kaže on.

Solženjicin je optužio bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da je kapitulirao pred zapadnim silama, a prvog postsovjetskog ruskog predsednika Borisa Jeljcina da je nastavio istu politiku i izazvao haos u zemlji.

Solženjicin je proveo 10 godina u logoru u vreme SSSR-a. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1970, a četiri godine kasnije, proteran je iz zemlje. Živeo je u američkoj državi Vermont do 1994, kada se vratio u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: