Četvrtak, 10.06.2021.

09:25

"Ratni zločinci nisu junaci"

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit kazao je da je Ratko Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre u BiH početkom 90-ih.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

"Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. veka. Tada je međunarodna zajednica oklevala predugo pre intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenisala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine", rekao je Šmit, a prenosi Klix.ba.

Šmit je naveo da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a takođe i za ljude širom sveta.

"Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Reč je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti... Za to ne postoji opravdanje", rekao je budući visoki predstavnik.

On je naveo da "svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo da znaju šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: