Kontra Belorusije: Obustavili letove za Beograd, Budimpeštu i Kišinjev

Beloruska avio-kompanija "Belavija" obustavila je letove za Beograd, Budimpeštu i Kišinjev, a za Larnaku i Istanbul se razrađuju nove vazdušne rute.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

18:34

Kontra Belorusije: Obustavili letove za Beograd, Budimpeštu i Kišinjev
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Pres-služba kompanije je saopštila da je obustava letova u tri pravca od 29. maja 2021. do 30. juna ove godine povezana sa zabranama vlasti Evropske unije i Ukrajine na upotrebu vazdušnog prostora.

"Specijalisti avio-kompanije proračunavaju moguće varijante maršruta za obavljanje redovnih i čarter letova kojih se tiču izrečene zabrane, kako bi se utvrdila mogućnost njihove realizacije", kaže se u poruci.

Kako navodi kompanija, redovni letovi za Istanbul i Larnaku zbog potrebe za zaobilaženjem vazdušnog prostora u više zemalja planirani su prema izmenjenom rasporedu.

"Avio-kompanija usmerava sve napore da reši ovu situaciju. Putnici otkazanih letova mogu da promene datum polaska ili izvrše refundaciju u roku od godinu dana od datuma kupovine karte ili leta u jednom pravcu tranzitne rute", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, avion kompanije "Rajaner", koji je leteo iz Atine za Vilnjus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na mesto sletanja su upućeni demineri. Informacija o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu "Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protaševič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protaševič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za "organizovanje masovnih nereda".

Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa da sleti u Beč 2013. godine.

Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: