"Radi se o jednoj ogromnoj hobotnici; Pitanje je 'šta krijete'"

Ministar finansija Siniša Mali rekao je povodom afere "Mauricijus" da su računi Dragana Đilasa pod istragom Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2021.

21:20

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Mali je rekao da se na tri ili četiri računa nalazi 10 miliona evra, a na više od 50 računa verovatno još veća količina novca.

"Ko zna koliko tu ima novca, koje je on izneo iz zemlje, koje je zaradio dok je bio na vlasti, dok je bio gradonačelnik Beograda. Ove stvari su sada pod istragom Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca", rekao je ministar Mali za Tv Pink.

On je rekao da veliki broj računa i ofšor kompanija ukazuju na verovatnu utaju poreza.

"Ako imate veliki broj računa, veliki broj ofšor kompanija, to ukazuje na utaju poreza, pranje novca. Pitanje je 'šta krijete'", navodi Mali

"Pre ulaska u politiku prijavio je 75.000 evra, a posle - 24 miliona. Postavlja se pitanje kako je ovaj novac zaradio".

Kako je dodao, Đilasova konferencija biće upamćena po izjavi "Život dajem izjavu za poligraf ne dajem".

"Radi se o kriminalnom delu ako se dokaže utaja poreza. Nije problem imati ovoliki novac ako je prijavljen, stečen legalno i ako je plaćen porez na njega"; rekao je ministar finansija.

Mali kaže da, ako je novac iznesen iz zemlje dok je obavljao javnu funkciju, ovo treba da je predmet istrage. Očigledno je, kaže, da se nešto krije, a to što neće da odgovori na pitanje novinara u vezi sa računima, jasno takođe govori da Đilas krije činjenice.

Siniša Mali istako je da se uz ime Dragana Đilasa na računima nalazi i ime Paskal Šmit koji se dovodi u vezu sa preko 30 ofšor kompanija u svetu.

"Radi se o jednoj ogromnoj hobotnici, velikom broju kompanija", kaže Siniša Mali.

Mali je pokazao i dokument koji dokazuje da Đilas ima račun u Deutsche securities Mauritius LTD na Mauricijusu, a na kojem je Đilas "holder". Na ovom računu je 5,7 miliona evra.

"Već imamo 20 inspektora koji se bave time, Vlada Srbije je potpuno posvećena borbi protiv korupcije", ističe ministar.

O opoziciji

Siniša Mali kaže da opozicione stranke ne mogu međusobno da se dogovore oko ključnih pitanja.

"Mi ćemo razgovarati sa svima i lično mislim da je razgovor važan. Naš stav je tu jasan. S druge strane nemam utisak da deo opozicije i predstavnici bivšeg režima, koji su zakone i pisali, mogu da se dogovore oko toga kako će da se predstavljaju, koja im je platforma. To govori da ih briga za stvari koje su važne građanima. Radimo na tome da se unaprede uslovi, ali je važna i politika i program. Ako vam je politika Mauricijus, građani Srbije to neće podržati", rekao je ministar finansija Siniša Mali za Tv Pink.

"Jedino vas vakcina štiti"

Mali se zahvalio lekarima koji se svakodnevno bore i ističe da ne razume neodgovornost ljudi.

"Ljudi umiru u celom svetu i jedino vakcina vas štiti da ne umrete. Srbija je druga u Evropi po vakcinisanima na 100 građana, a prvi smo po broju revakcinisanih. Srbija je u svetu sedma po broju revakcinisanih", naveo je ministar.

Siniša Mali istakao je da je jedini način da se izborimo da se vakcinišemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: