Makronova "ruska strategija" pod lupom

"Ruska strategija" francuskog predsednika Emanuela Makrona biće pod lupom baltičkih država tokom njegove trodnevne posete Litvaniji i Letoniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

12:58

Makronova
EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Makron danas putuje u posetu baltičkim zemljama, u trenutku veoma napetih odnosa između Rusije i EU.

Iako je Jelisejska palata planirala ovu posetu mnogo pre početka avgustovskih previranja u Belorusiji i trovanja ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, ovi događaji i ponašanje Kremlja povodom njih, biće, po svemu sudeći u fokusu Makronove baltičke turneje.

"Ta tzv. nova bezbednosna arhitektura koju Francuska namerava da razvija sa Rusijom je veoma osetljivo pitanje za nas jer je reč o bilateralnim pregovorima o multilateralnom pitanju", ocenio je jedan visoki litvanski zvaničnik uoči Makronovog dolaska u Vilnjus, prenosi francuski Žurnal di dimanš.

U Litvaniji se još uvek sećaju da je francuski predsednik Žak Širak svojevremeno osudio baltičke i istočnoevropske zemlje jer su podržale američku invaziju na Irak, suprotno tadašnjoj politici Francuske i Nemačke koje su bile protiv.

"Baltičke zemlje su propustile priliku da ćute", izjavio je te 2003. godine francuski predsednik Širak i distancirao EU od Baltika.

Tokom ove Makronove posete tražiće se potvrda boljeg uzajamnog razumevanja u odnosu na Rusiju i Belorusiju.

Očekuje se da se Makron susretne sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom jer bi to "poslalo snažnu poruku Evropske unije Belorusiji" posebno imajući u vidu da je Brisel odlučio da odloži uvođenje sankcija vladi u Minsku.

Iz Makronovog kabineta za sada nema potvrda da će se francuski predsednik sastati sa Tihanovskom, ali ni demantija.

Svetlana Tihanovska je izrazila želju da se sastane sa predsednikom Makronom.

Istovremeno, zvanični Pariz pojačava pritisak na beloruske vlasti.

Francuski ministar za odnose sa EU Klemen Bon potvrdio je za portal Politiko da je Francuska spremna da uvede sankcije autokratskom beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku, a predsednik Makron je zahtevao da Lukašenko ode s vlasti.

Na zapadu naglašavaju da se ne takmiče sa Moskvom oko Belorusije, a francuski predsednik je izrazio uverenje da "Rusija ima svoju, značajnu ulogu u rešavanju problema sa Belorusijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: