"NATO zaslužan za mir na Zapadnom Balkanu, nastavićemo"

NATO nastavlja da doprinosi bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kroz svoju misiju, Kfor, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

11:30

EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

On je dodao da NATO pomaže i kroz podršku Alijanse dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem EU.

"To je ključno za Beograd i Prštinu, ali takođe i za regionalni mir i bezbednost. Važno je da se sporazumi postignuti u ovom okviru u potpunosti primenjuju. U vezi sa tim, računamo na obe strane da pokažu posvećenost i umerenost", kazao je Stoltenberg u opširnom intervjuu za podgoričke Vijesti, povodom tri godine od priključenja Crne Gore tom vojnom savezu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg kaže da su bezbednost i stabilnost u tom regionu važni za NATO, a ključni su za mir i stabilnost u Evropi.

"Ovaj region je poslednjih godina postigao mnogo, ali smo, naravno, u potpunosti svesni preostalih izazova, uključujući organizovani kriminal, nezaposlenost, nezakonite ekonomske aktivnosti i rizike povezane sa štetnim primerima izvjsne retorike, kojom se naglašavaju etničke razlike", naveo je gensek NATO.

Ističe da su demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za napredak svih u regionu.

"Od kraja 1990-ih, naše snage su pomagale da se održi mir i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naše kancelarije u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i sprovode praktičnu saradnju sa našim partnerima", ističe prvi čovek NATO.

Ukazuje da politike Alijanse u regionu - uključujući politiku otvorenih vrata - imaju za cilj jačanje stabilnosti i gradnju veće saradnje.

"Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama regiona da primenjuju reforme. Od toga će korist imati njihovi građani, međudržavna saradnja, regionalna stabilnost i kompletna evroatlantska porodica", kaže Stoltenberg.

Nastaviće, dodaje, da obavljaju svoju ulogu doprinošenja bezbednosti na Zapadnom Balkanu kroz misiju Kfor, koja pod mandatom UN-a garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Nastaviće, ističe, i da vrše svoju ulogu kroz podršku dijalogu Beograda i Prištine koji se sprovodi pod okriljem EU, i kroz postojeće partnerske okvire političkog dijaloga i praktične saradnje, koje je Alijansa razvijala poslednjih godina sa važnim partnerima u regionu, uključujući BiH i Srbiju, u skladu sa zahtevima tih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: